Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Απολογισμός έργου από τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ

Τον απολογισμό έργων και δράσεων του ΟΚΠΑΠΑ, έκανε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης.
Ο ΟΚΠΑΠΑ, τα τελευταία τρία χρόνια, και μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανέπτυξε ένα πολυσχιδές έργο με στόχο να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας για όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Κατάφερε να ενεργοποιήσει δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας με αποτέλεσμα τα Γιάννινα να έχουν μετατραπεί σε πόλη της αλληλεγγύης.

«Αναλάβαμε την ευθύνη της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας με ένα στόχο:. Να γίνουν τα Γιάννινα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Για να πετύχουμε τον στόχο μας αυτό εργαστήκαμε με συνέπεια, με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση και μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης και τόνισε πως ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν ανύπαρκτος. 
 «Λειτουργούσαν κάποιες δομές είτε επειδή προϋπήρχαν (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η.), είτε προερχόταν από ευρωπαϊκά προγράμματα που εκτελούσαν όλοι οι Δήμοι και ήταν αναγκαστικές (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι) (στο Δήμο Ιωαννιτών το πρόγραμμα αυτό είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ). Η μοναδική δομή κοινωνικού χαρακτήρα που υπήρχε, ήταν τα συσσίτια που εκτελούσε ο παλιός Δήμος Ιωαννιτών μέσω της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. και τα οποία λειτουργούσαν με σκανδαλώδη τρόπο.
Όλες οι δομές που υπήρχαν αλλά και τα συσσίτια λειτουργούσαν χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής. Λειτουργούσαν δε με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων των προηγούμενων δημοτικών αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Ο κ. Τσουμάνης παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά την τελευταία τριετία. Συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1.       Κατασκευάστηκαν νέοι Παιδικοί Σταθμοί σε Καρδαμίτσια, Σταυράκι και Βοτανικό και ανακατασκευάστηκαν πλήρως ο 3ος Παιδικός Σταθμός (Άγιοι Απόστολοι).
2.       Μεταφέρθηκαν σε νέα κτίρια, τα οποία διαμορφώθηκαν από τον ΟΚΠΑΠΑ,  τα ΚΑΠΗ Κατσικά, Ανατολής, 3ο ΚΑΠΗ Καλούτσιανης, 2ο ΚΑΠΗ στη Ζωσιμαία, Παράρτημα ΚΑΠΗ στους Λογγάδες, Παράρτημα στη Βασιλική.
3.       Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία πολλές νέες δομές, που δεν υπήρχαν πριν και που σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες ήταν απαραίτητες. Συγκεκριμένα:
α. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η).
β. Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης
γ .Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης ¨Νίκος Σκοπούλης’
δ. Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης
ε. Ξενώνας φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων Βίας
στ. Γραφείο Διαμεσολάβησης
ζ. Υπνωτήριο Αστέγων
η. Παράρτημα Δημοτικού Καταστήματος  Αλληλεγγύης Κατσικά
θ. Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι στη θέση ΄Βοιδολίβαδο ΄Σταυρακίου.
ι. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευση του προσωπικού των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών
ια. Επίσης, έγιναν πολλές ομιλίες και πραγματοποιήσαμε δράσεις  ενημέρωσης και πρόληψης της υγείας των συμπολιτών μας.
Ιβ. Εντάχθηκαν ΕΣΠΑ οι  περισσότερες από τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ. Σήμερα είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, όλες οι δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το Κ.Η.Φ.Η., ο «Ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας» και ενταχθήκαμε και στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη δικτύου κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας».
Ιγ. Δημιουργήθηκαν 117 νέες θέσεις εργασίας με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και 50 θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (11μηνες και 8μηνες).
Ιδ. Το οικονομικό όφελος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. από την ένταξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι 5.501.584,79€.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΟΚΠΑΠΑ
Όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης οι επιχορηγήσεις από τον Δήμο ήταν περιορισμένες και κάλυπταν κατά βάση τις λειτουργικές ανάγκες του ΟΚΠΑΠΑ.
          Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε,  την 1/1/2011 η διοίκηση παρέλαβε από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές, οφειλές σε τρίτους που ανερχόταν σε 663.594,27€, τις οποίες κι εξόφλησε πλήρως.
          Σήμερα με τη χρηστή, διαφανή και ορθολογική διαχείριση των εσόδων, ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. δεν έχει καμία απολύτως οφειλή σε κανένα και όλες οι πληρωμές γίνονται κανονικά.

Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. σήμερα:
Ο ΟΚΠΑΠΑ δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. από την 1 Ιουνίου 2011. .Σήμερα στα πλαίσια του Οργανισμού  λειτουργούν:
1.       10 Βρεφονηπιακοί και 13 Παιδικοί Σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται 1021 νήπια και 223 Βρέφη. Συνολικά 1244 παιδιά.
2.       12 ΚΑΠΗ που εξυπηρετούν 2268 μέλη
3.       Ένα ΚΗΦΗ που φιλοξενεί 35 ηλικιωμένους
4.       Έξι δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που εξυπηρετούν  407 συμπολίτες μας
5.       Το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης που έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα 843 οικογένειες.
6.       Τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης ¨Νίκος Σκοπούλης’  που εξυπηρετούν 258 οικογένειες.
7.       Το  Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης στο οποίο εξυπηρετούνται 376 οικογένειες.
8.       Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας που φιλοξενεί γυναίκες και τα παιδιά τους από όλη την χώρα.
9.       Το Υπνωτήριο Αστέγων που ξεκίνησε την λειτουργία του  αυτές τις ημέρες.
10.     Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι   που θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και για τους οποίους υπάρχουν ήδη περίπου 100 αιτήσεις συμπολιτών μας.
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Τσουμάνης τόνισε:
Τα τρία αυτά χρόνια προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργασθήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό. Σημαντικό και για τους συμπολίτες μας και για το Δήμο μας.
Στον αγώνα μας αυτό είχαμε κοντά μας δύο πολύτιμους συμπαραστάτες: τους εργαζόμενους στον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και την τοπική μας κοινωνία.
          Με την ευκαιρία του απολογισμού μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας εκτίμηση και τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Χωρίς τη δική τους ακούραστη προσπάθεια, χωρίς την πίστη τους σε αυτό που κάνουμε, χωρίς τη δική τους ανεκτίμητη συμβολή και εργασία παρ’ όλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να υλοποιήσουμε όσα μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
          Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους τους συμπολίτες μας καθώς επίσης και στους φορείς και τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς για την μεγάλη και  ποικίλη στήριξη που παρέχουν στις δομές και στις δράσεις του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α..
Είναι για μας εξαιρετικά ευχάριστο αλλά και ελπιδοφόρο η διαπίστωση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης που υπάρχει στο Δήμο μας. Οι προσφορές για εθελοντική εργασία, οι προσφορές ειδών για το Κατάστημα Αλληλεγγύης και φαρμάκων για το Δημοτικό Φαρμακείο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Στόχος μας για τη νέα περίοδο είναι να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των δομών μας και των παρεχόμενων προς τους συμπολίτες μας υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, να αναπτύξουμε  και νέες δομές  και δράσεις και να ολοκληρώσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που εδώ και τρία χρόνια έχουμε απλώσει για τους συμπολίτες μας.
Για να είναι πετυχημένη η προσπάθειά μας είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη από όλους.
Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου