Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εμβόλιο με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες στους καρδιοπαθείς



Επιστήμονες από το Cochrane Heart Review Group της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου αναπτύσσουν εμβόλια με βλαστοκύτταρα που «υπόσχονται» να είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα σε ασθενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων.


Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από 23 δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.255 άτομα, που έπασχαν από καρδιολογικά προβλήματα και ακολουθούσαν θεραπεία.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία λάμβανε ψευδοφάρμακο, ενώ στην άλλη οι επιστήμονες χορηγούσαν το νέο εμβόλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμβόλιο με βλαστοκύτταρα έδωσε παράταση ζωής στους ασθενείς μετά από έναν χρόνο, καθώς μόνο το 3% των ασθενών έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανεπάρκεια ή οποιοδήποτε καρδιακό νόσημα.

Την ίδια ώρα, από τους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο, οι θάνατοι έφτασαν στο 15%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι χάρη στο εμβόλιο οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς και πως οι εισαγωγές στο νοσοκομείο που ακολούθησαν ήταν τέσσερις φορές λιγότερες.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του εμβολίου που περιέχει βλαστοκύτταρα βρίσκεται προς το παρόν σε αρχικό στάδιο.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου