Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τα κολέγια εξισώνονται με τα πανεπιστήμια – Στο δρόμο των δικηγόρων γιατροί και μηχανικοί



Αλλαγές στην αγορά εργασίας και τον χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι συντελούνται στους δικηγόρους, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για γιατρούς και μηχανικούς με βάση τη συμμόρφωση σε κοινοτικές οδηγίες.
Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπου Αθανασίου, εγγράφονται για εξετάσεις στους δικηγορικούς συλλόγους απόφοιτοι κολεγίων, ενώ ήδη οι απόφοιτοι Ιατρικής από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δίνουν εξετάσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), αλλά στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. Την ίδια ώρα αλλαγές φαίνεται ότι προωθούνται και στις ειδικότητες του Πολυτεχνείου, με σχετικά Προεδρικά Διατάγματα βάσει των οποίων θα διαβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.
Τριγμούς προκαλεί στον παραδοσιακό χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για τους δικηγόρους που έρχονται στη χώρα με πτυχία από πανεπιστήμια άλλων χωρών της Ε.Ε., ακόμα και αν είναι πτυχιούχοι ελληνικών κολεγίων-παραρτημάτων τους που έχουν κάνει σπουδές στη χώρα και ενδεχομένως ένα έτος στο εξωτερικό. Το θέμα βέβαια δεν είναι απόλυτα σαφές, καθώς πληροφορίες από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους επισημαίνουν ότι η εγγραφή δεν θα είναι απλή υπόθεση, αλλά ο πήχης στις εξετάσεις θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξετάσεις εγγραφής στα μητρώα που πρέπει να δώσουν όλοι οι απόφοιτοι νομικών σχολών, Ελλάδας και εξωτερικού, θα είναι απαιτητικές για τους αποφοίτους κολεγίων. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νομικές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες νέους στη χώρα, οπότε αυτή η αλλαγή θεωρείται σημαντική, καθώς νέοι πτυχιούχοι δικηγόροι προκειμένου να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας δεν χρειάζονται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), ούτε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Σύμφωνα με πηγές πάντως του υπουργείου Παιδείας, οι όποιες αλλαγές αφορούν σε κοινοτικές οδηγίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως ζητεί επίσπευση των διαδικασιών της αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων συνολικότερα.
 Με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης περιορίζεται ο ρόλος του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η δική του αναγνώριση για τα πτυχία των αποφοίτων ελληνικών κολεγίων τα οποία συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. 

Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει για τους αποφοίτους νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και κολεγίων που συνεργάζονται με αυτά, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους των ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με την προσκόμιση του πτυχίου.
Στη συνέχεια, όταν ολοκληρώσουν τη 18μηνη πρακτική άσκηση, θα μπορούν να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό των υποψήφιων δικηγόρων και οι επιτυχόντες θα μπορούν να ζητήσουν να διοριστούν στον δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.
«Απαιτείται έλεγχος σε ό,τι αφορά τα κολέγια», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, επισημαίνοντας ότι στη χώρα η συζήτηση για ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια έγινε ιδεοληπτικά. Επισημαίνει επίσης ότι κανονικά με την απόκτηση του πτυχίου θα έπρεπε να έχεις το δικαίωμα να γραφτείς στους συλλόγους, αλλά το ερώτημα είναι ποιες είναι οι σχολές που ιδρύονται, από ποιον ελέγχονται και ποιοι διδάσκουν σε αυτές, οι οποίες μάλιστα θέλουν να αποκαλούνται πανεπιστήμια. 

Η απόφαση πάντως θεωρείται οδηγός για την αναγνώριση των πτυχίων και άλλων ιδιωτικών σχολών ή κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ενώ ο έλεγχος της επάρκειας των αποφοίτων θα γίνεται από τις επαγγελματικές ενώσεις με τη διαδικασία εξετάσεων, όπως ακριβώς γίνεται και για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Αλλαγές έχουν συντελεστεί και στον χώρο της υγείας, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών από χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν υποχρεούνται να υποβάλουν προς αναγνώριση τα πτυχία τους στον ΔΟΑΤΑΠ, ωστόσο μπορούν να τους αναγνωριστούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ιατρών και οδοντιάτρων Ο κ. Πατούλης εξηγεί ότι δεν μπορεί να φύγει από τους ιατρικούς ή φαρμακευτικούς συλλόγους ο έλεγχος και να πάει επί παραδείγματι στην Περιφέρεια. Τονίζει επίσης ότι οι ιατρικές σχολές είναι δύσκολο να ιδρυθούν από κολέγια, καθώς απαιτούνται εργαστήρια και εξοπλισμός, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα. 
O πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει ότι είναι πάγιο αίτημα η αναγνώριση του πτυχίου των πολυτεχνικών σχολών ύστερα από πενταετείς σπουδές τύπου μάστερ, ενώ επισημαίνει ότι τη διαδικασία απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος την έχει αναλάβει το ΤΕΕ, το οποίο δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την κατάργησή της. 
Σύμφωνα πάντως με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη, ο ρόλος του ΔΟΑΤΑΠ φαίνεται να συρρικνώνεται, καθώς με τη ρύθμιση διευκρινίζεται ότι «το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων είναι αρμόδιο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών που δίνονται από κολέγια που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και δικαιόχρησης με ανώτατα ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.
Πηγή:trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου