Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Εβδομάδα ανασχηματισμού, υπό τη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε



Μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για νέο πακέτο βοήθειας συνοδεία νέων μέτρων, ξεκινά η εβδομάδα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι εβδομάδα ανασχηματισμού.

Η συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επικεντρώνεται στο οικονομικό επιτελείο, όμως περισσότερο και από τα πρόσωπα το ερώτημα αφορά στις πολιτικές, καθώς τα σχέδια του Μαξίμου για κινήσεις ελάφρυνσης των φορολογούμενων συναντούν την αντίδραση των εταίρων και δανειστών, που ανησυχούν για “χαλάρωση” της εφαρμογής του προγράμματος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά έδωσε το σήμα, προαναγγέλλοντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ την ανακοίνωση της σταδιακής μείωσης της φορολογίας το φθινόπωρο. Η υπερφορολόγηση άλλωστε ήταν το κύριο σημείο κριτικής προς την κυβέρνησης από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι το αίτημα στο οποίο εστιάζουν και τώρα, στον απόηχο της ήττας από το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο, παρά τις διαφωνίες για το εάν η Ν.Δ πρέπει να εστιάσει στο κέντρο ή στο 16% που και σε αυτές τις εκλογές επέλεξε τα κόμματα εκ δεξιών της παράταξης, όλοι λίγο πολύ συμφωνούν πως η οικονομική πολιτική αποτελεί τη “ρίζα του κακού”.
Τελευταία “κρούσματα” το Σαββατοκύριακο τις δηλώσεις των Άρη Σπηλιωτόπουλου και Μάξιμου Χαρακόπουλο, με τον τελευταίο μάλιστα να επικαλείται πως παρά την αύξηση των ημερών ζωής η τιμή του γάλακτος δεν μειώθηκε για να σχολιάσει πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είναι η Βίβλος, θέτοντας ζήτημα για την τυφλή εφαρμογή των προτεινόμενων έξωθεν διαρθρωτικών αλλαγών.
Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η δυνατότητα ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, συγκαταλέγονται στις διορθωτικές κινήσεις, που επιθυμεί να εξαγγείλει η δικομματική κυβέρνηση και τις οποίες συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους την Πέμπτη ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος. Πρώτα όμως θα πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” η τρόικα, η οποία θα έλθει στην Αθήνα τον Ιούλιο για δέκα ημέρες και θα επιστρέψει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου για την αξιολόγηση, από την οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία της συζήτησης για το μεγάλο θέμα του χρέους.
Παρά το μήνυμα Σόιμπλε στο πρωθυπουργικό επιτελείο αισιοδοξούν πως και αυτή τη φορά οι εταίροι και δανειστές θα στηρίξουν για πολιτικούς λόγους τη δικομματική, η οποία κινδυνεύει στις αρχές φθινοπώρου όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι “λυπητερές” της εφορίας να δει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη να εδραιώνεται και αναζητά τρόπους αντιστροφής του πολιτικού κλίματος. Ακόμη και εάν αυτό συμβεί πάντως, είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί να διασφαλιστεί δια ισοδύναμων να μην υπάρξει εκτροχιασμός της σημερινής πολιτικής.
Η γνώμη της τρόικας θα ληφθεί φυσικά υπ όψη και όσον αφορά στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. “Ανασχηματισμός άνευ αποχωρήσεως Στουρνάρα, ουκ έστι ανασχηματισμός”, λένε τα περισσότερα γαλάζια στελέχη. Το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η διαρροή του υπουργού Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η οποία διαψεύστηκε κατόπιν παρεμβάσεως του Μαξίμου, καθιστά τις ισορροπίες ακόμη πιο δύσκολες.
Ο κ.Στουρνάρας όμως δεν επιθυμεί να πάει σπίτι του, αλλά να μετακινηθεί σε ένα άλλο σημαντικό πόστο όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει στις 17 Ιουνίου, όμως οι αποφάσεις για τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα “κλειδώσουν” πολύ πιο άμεσα και μαζί τους ο ανασχηματισμός.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου