Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η Ελλάδα θα τινάξει την τουριστική μπάνκα στον αέρα. Ξανάγινε must για διακοπές



Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα δεν «παίζει» μόνο στις οικονομικές ενότητες με τίτλους που περιλαμβάνουν λέξεις όπως «κρίση» και «χρέος». Τις τελευταίες εβδομάδες, τη συναντάμε και στις ενότητες που ασχολούνται με ανθρώπους της showbiz και του αθλητισμού, καθώς φέτος όλα συνηγορούν ότι η τουριστική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου.

Oι φωτογραφίες του διάσημου Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο να κάνει διακοπές στη Μύκονο ή του Αμερικανού μπασκετμπολίστα Κόμπι Μπράιαντ να περιοδεύει στα ελληνικά νησιά και να τραβά selfies στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κάνουν τον γύρο του κόσμου, και είναι μόνο δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να γίνεται «της μόδας».
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα διεθνή μέσα αφιερώνουν μεγάλα άρθρα. Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, η επιτυχία του καλοκαιριού» και τονίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών και μεγάλοι tour operators, όπως η TUI και ο Thomas Cook, ετοιμάζονται για ρεκόρ όσον αφορά στη μεταφορά τουριστών στα ελληνικά θέρετρα, ενώ ταυτόχρονα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο κάνοντας προσφορές ακόμη και για τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, εφημερίδες όπως ο βρετανικός Guardian δημοσιεύουν συνεχώς άρθρα όπου τονίζουν πως οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα πρόκειται να φθάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2014.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ότι η φετινή χρονιά θα παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις και τα 20 εκατ. αφίξεις -στα οποία πρέπει να προστεθούν και 2 εκατ. επισκέψεις μέσω κρουαζιερόπλοιων- δείχνουν να είναι ένας εφικτός στόχος. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ελληνικό τουριστικό προϊόν να εξελιχθεί ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ξένων τουριστών που επιλέγουν Ελλάδα.
Βελτιωμένο προϊόν
Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει και το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, που προωθείται προς ψήφιση από τη Βουλή και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες ως προς ορισμένες λεπτομέρειες. Το νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε μία πρώτη ανάγνωση, δίνει έμφαση στη βελτίωση των υποδομών που ήδη υπάρχουν και στη δημιουργία νέων και βελτιωμένων.
Για παράδειγμα, με το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου ορίζεται η κατάταξη των κύριων ξενοδοχείων καταλυμάτων σε πέντε κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος δια του οποίου θα επανακαθοριστούν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ασχολείται με τις τουριστικές υποδομές και κυρίως αυτές που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως είναι τα καταφύγια, οι μαρίνες, τα υδατοδρόμια, οι θαλάσσιες ζώνες σε περιοχές φυσικού κάλλους όπου θα μπορούν να σταματούν σκάφη, τα αυτοκινητοδρόμια, αλλά και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να επιλυθούν προβλήματα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την ανάπτυξη τέτοιου είδους υποδομών, που θεωρούνται κρίσιμες για την προσέλκυση συγκεκριμένων και υψηλού επιπέδου κατηγοριών τουριστών.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει το θέμα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία συνδυάζουν κατάλυμα με υποδομές, όπως είναι τα γήπεδα γκολφ, υψηλού επιπέδου μαρίνες κ. ά. Τέτοιου είδους υποδομές δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και θεωρείται πως είναι εκείνες που μπορούν να προσελκύσουν κατηγορίες τουριστών οι οποίοι αυτοί τη στιγμή επιλέγουν άλλους προορισμούς προκειμένου να έχουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη -για τις δικές τους προτιμήσεις- ταξιδιωτική εμπειρία.
Ένας άλλος τομέας όπου θα επιδιωχθεί να δοθεί έμφαση είναι αυτός του θεματικού τουρισμού. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ειδικών, θεματικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο οινοτουρισμός και ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός.
Η ενίσχυση αυτών των μορφών τουρισμού, οι οποίες βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο στην Ελλάδα, θα μπορούσαν αφενός να αξιοποιήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και αφετέρου να προσελκύσουν νέες κατηγορίες τουριστών. Το κυριότερο, όμως, είναι πως υπό προϋποθέσεις θα βοηθήσουν στον μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως σε περιοχές με σημαντικές υποδομές, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες το διάστημα Νοεμβρίου - Απριλίου.
Μία άλλη μορφή τουρισμού, που επίσης θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα τα ξενοδοχεία της Αθήνας ανέφεραν ότι είχαν ουσιαστικά 100% πληρότητα -σε ορισμένες περιοχές- και ένας βασικός λόγος γι' αυτό ήταν η διοργάνωση συνεδρίου θρησκευτικής οργάνωσης, ενώ τις ημέρες των Ποσειδωνίων ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Η «επιστροφή» της πρωτεύουσας
Ένας τομέας όπου έχει αρχίσει να στρέφεται η προσοχή του τουριστικού κλάδου είναι η «ενίσχυση» της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, με στόχο να εξελιχθεί η πρωτεύουσα της χώρας σε city break τουρισμό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και η αύξηση των πτήσεων προς τον ΔΑΑ έχουν βοηθήσει σημαντικά, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Τα δείγματα για φέτος, πάντως, είναι μάλλον καλά.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2014 έχει παρουσιάσει αύξηση 25,4% και το ποσοστό πληρότητας έφθασε στο 64,1% από 51% που ήταν πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τη φετινή χρονιά αναμένονται επιπλέον 750.000 αφίξεις στην Αθήνα και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 3,5 εκατομμύρια.
Πηγή: Ημερησία-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου