Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αυτοκτονία ή δολοφονία ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη; -Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία



Με τον πλέον τραγικό τρόπο έκλεισε η υπόθεση εξαφάνισης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, μια ιστορία που εδώ και περίπου 40 ημέρες είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. 
Ο τραγικός επίλογος που μπήκε χθες σόκαρε. Ωστόσο, 24 ώρες μετά την ανεύρεση της σορού του φοιτητή από την Κρήτη τα ερωτήματα παραμένουν. Πρόκειται για δολοφονία ή αυτοχειρία;

Η σορός του 20χρονου φοιτητή εντοπίστηκε λίγο πιο μακριά στο γήπεδο της Ανατολής Ιωαννίνων, που είναι κοντά στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και στη Γαλακτοκομική Σχολή στην οποία φοιτούσε (η απόσταση είναι γύρω στα 800 μέτρα). Η σορός εντοπίστηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί της Κυριακής από ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στην περιοχή. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία, από την οποία κλήθηκε ο θείος του παιδιού, Γιώργος Βιβιεδάκης, που έσπευσε επιτόπου και αναγνώρισε τον ανιψιό του. «Είχαμε μία ελπίδα. Ήρθε το χειρότερο», μπόρεσε μόνο να πει ο θείος του αδικοχαμένου φοιτητή από το Ρέθυμνο. Σημειώνεται ότι ο θείος του παιδιού το αναγνώρισε από τα ρούχα του, καθώς η σορός του βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη.
Η περιοχή είχε ερευνηθεί αλλά δεν είχαν βρει τίποτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 38 δραματικών ημερών αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν περάσει και ερευνήσει την περιοχή που βρέθηκε το πτώμα τουλάχιστον δύο φορές, χωρίς όμως να εντοπίσουν το παραμικρό στοιχείο. Πάντως, όπως είπε ο ιδιωτικός ερευνητής που είχε βάλει η οικογένεια να ερευνήσει την υπόθεση μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τα πρώτα ευρήματα, χωρίς να επιβεβαιώνονται βέβαια, δείχνουν ότι η σορός του παιδιού βρισκόταν εκεί επί πολλές ημέρες.
Το κόψιμο στο δεξί καρπό
Στη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, από τη μακροσκοπική κιόλας εξέταση, εντοπίστηκε ένα βαθύ τραύμα στο δεξί του καρπό (κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει και ο ιατροδικαστής), ενώ στα αριστερά του εντοπίστηκε ένα μαχαίρι. Ο ιατροδικαστής και όσοι βρέθηκαν από την αρχή στο σημείο τηλεφώνησαν αμέσως στους γονείς του νεαρού ρωτώντας τους αν ήταν αριστερόχειρας, μια ερώτηση στην οποία απάντησαν καταφατικά. Το τραύμα στο δεξί καρπό και το σημείο στο οποίο βρέθηκε το μαχαίρι ίσως, λοιπόν, να αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για το πώς βρήκε τον θάνατο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στους γονείς του 20χρονου φοιτητή από το Ρέθυμνο έχει σταλεί και φωτογραφία με το μαχαίρι που βρέθηκε κοντά στη σορό του για να απαντήσουν αν είναι δικό του ή όχι. Παράλληλα, οι αστυνομικοί έχουν πάρει αποτυπώματα από το μαχαίρι, αλλά και γενετικό υλικό, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες.
Αυτοκτονία ή έγκλημα;
Οπως είναι φυσικό, τα ερωτήματα στρέφονται στο πώς πέθανε ο 20χρονος φοιτητής και κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί μέχρι στιγμής με βεβαιότητα αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια. 
Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που έχει αναλάβει τη νεκροψία μαζί με τεχνικό σύμβουλο που προσέλαβε η οικογένεια του φοιτητή, δεν έχει ακόμη σχηματίσει οριστική άποψη - αν και από τα πρώτα στοιχεία της μακροσκοπικής εξέτασης φέρονται να συγκλίνουν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Σήμερα το μεσημέρι, γύρω στις 2:30, θα υπάρξουν, πάντως, οι πρώτες ανακοινώσεις της ιατροδικαστικής έρευνας.
«Δεν αποκλείεται η αυτοχειρία. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι υπάρχουν μεταθανάτιες κακώσεις στο σώμα του Βαγγέλη. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο προς το παρόν. Θα πρέπει αύριο το πρωί (σ.σ.: σήμερα, Δευτέρα) να γίνει εργαστηριακή επιβεβαίωση», τόνισε ο κ. Βουγιουκλάκης μιλώντας στο protothema.gr χθες το βράδυ.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών χτενίζει την περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και DNA, ενώ το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα στη σορό μεταφέρθηκε στο αρμόδιο τμήμα για τα περαιτέρω.
Εισαγγελική εντολή
Ο εισαγγελέας ήδη έδωσε εντολή ο φάκελος της υπόθεσης Γιακουμάκη όχι απλά να παραμείνει ανοιχτός αλλά και να ξεκινήσει η έρευνα από μηδενική βάση, να επανεκτιμηθούν οι μόλις τέσσερις καταθέσεις και να επεκταθεί ο κύκλος των προσώπων που ερευνώνται για πιθανή σχέση με την υπόθεση, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης επί ενάμιση χρόνο ήταν θύμα άγριου bullying από συμφοιτητές του, επίσης καταγόμενους από την Κρήτη. Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα όσα είχε περάσει ο νεαρός εντός της σχολής σοκάρουν.
Οι αστυνομικοί ζητούν πλέον από όσους γνωρίζουν έστω και το παραμικρό που θα τους οδηγήσει στα ίχνη είτε εκείνων που σκότωσαν είτε οδήγησαν τον 20χρονο στην αυτοκτονία να μιλήσουν και να βοηθήσουν στην έρευνα.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής απαγόρευσε στους σπουδαστές να βγουν από τις εγκαταστάσεις και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το συμβούλιο των καθηγητών.
Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο ζητούν οι συγγενείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός πρώτου ξαδέρφου του 20χρονου φοιτητή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «περιμένουμε από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο», ενώ σε ερώτηση για όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο η οικογένεια Γιακουμάκη να είχε τα όποια προηγούμενα με κάποια άλλη οικογένεια, στην Κρήτη, συγγενείς και στενοί φίλοι δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και όλα έχουν ξεκαθαριστεί τόσο με δηλώσεις από πλευράς των γονέων του Βαγγέλη όσο και από την κοινωνική μαρτυρία για τη συγκεκριμένη οικογένεια.
Μπαλτάς: Ο 20χρονος φοιτητής αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του σχολικού εκφοβισμού
Με αφορμή τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δεσμεύτηκε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, ο 20χρονος φοιτητής αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του σχολικού εκφοβισμού.«Η εμπέδωση της δημοκρατικής παιδείας παντού είναι ειδική ευθύνη και αναγνωρίζουμε πλήρως το βάρος της», πρόσθεσε.
Κυβέρνηση: Θα χυθεί άπλετο φως
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλία πάταξης φαινομένων bullying.
«Εδώ και ενάμιση μήνα παρακολουθούσαμε όλοι με αγωνία την υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σήμερα εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του νεαρού, καθώς και στους οικείους του. Με αφορμή αυτή την υπόθεση, είναι περιττό να τονίσουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη. Τα φαινόμενα βίας απέναντι σε όποιον θεωρείται ανίσχυρος είναι μία μορφή κοινωνικού φασισμού και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Παγιωμένες πρακτικές υποβάθμισης τέτοιων φαινομένων και στρουθοκαμηλισμού είναι συνυπεύθυνες για το γεγονός ότι αυτού του τύπου η βία συνεχίζει να υπάρχει στην κοινωνία. Ευθύνη της κοινωνίας είναι να απομονώσει τέτοιες πρακτικές. Η πολιτεία θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου