Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

                                                                            Ιωάννινα  Σεπτέμβριου 2013
                                                                                                    Προς
                                                            1.       Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Φίλιππο Φίλιο
                                                            2.       Αντιδήμαρχο κ. Μασσαλά
                                                            3.       Αντιδήμαρχο, κ. Τσουμάνη Φίλιππο
                                                            4.       Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
                                                            5.       Γενικό Γραμματέα Δήμου
                                                            6.       Επικεφαλής Αντιπολίτευσης, κ. Γκόντ
                                                            7.       Τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Ιωαννιτών
                                                            8.       Συνήγορο του πολίτη
                                                                      Κοιν.
                                                               1.       ΜΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θέμα: Αιτήματα για: α) για πεζοδρόμηση οδών Χατζηκώστα και Αγίου Νικολάου (από Χατζηκώστα έως την Παπαφίλου) (στην συνοικία Αγ. Νικολάου Αγοράς) και αναβάθμιση της εν λόγω περιοχής και
β) αναβάθμιση παιδότοπου στο πάρκο απέναντι από το ΕΚΑΒ
ΑΙΤΗΜΑ Ι : ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΟΔΩΝ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκ μέρους των παρακάτω υπογραφόντων κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής και σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης/ υποβολής προφορικού αιτήματος στον δήμαρχο και στους καθ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους κ. Μασσαλά (για το 1ο θέμα) και κ. Τσουμάνη (για το 2ο αίτημα) από την κ Ντούλια (ως εκπρόσωπος των κατοίκων της ως άνω περιοχής στις 3-6-13) και μετά από την πρόκληση μικρού ατυχήματος από τροχοφόρο όχημα στην οδό Χατζηκώστα (στο οποίο μικρο-τραυματίστηκε κάτοικος της οδού, ενώ προκλήθηκαν και φθορές στο πεζοδρόμιο και στα μπαλκόνια 2 οικιών), σας υποβάλλουμε και γραπτώς τα αιτήματά μας σχετικά με το θέμα και παρακαλούμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (ενημερώνοντας και τους εκπροσώπους προκειμένου να παρευρεθούν στη συνεδρίαση) και άμεση λήψη μέτρων για την ένταξη των εν λόγω οδών στο πρόγραμμα πεζοδρόμησης του Δήμου και την απαγόρευση κάθε τροχοφόρου οχήματος (με πρόβλεψη βεβαίως για την δυνατότητα φορτο-εκφόρτωσης για τους κατοίκους και επιβίβαση –αποβίβαση σε περιπτώσεις γάμων και κηδειών), για τους παρακάτω λόγους:
1.       Η οδός Χατζηκώστα είναι πάρα πολύ στενή οδός (ατραπός) με ανύπαρκτα πεζοδρόμια (παρά την σχετική νομοθεσία), στα οποία καθίσταται επικίνδυνη και ανασφαλής η διέλευση των πεζών (ιδιαίτερα αναπήρων με αμαξίδια, γονέων με καροτσάκια, μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ). Το ίδιο συμβαίνει και με την οδό Αγίου Νικαολάου, ιδιαίτερα στο σημείο που «βγαίνει» προς την Χατζηκώστα. Στο σημείο μάλιστα που συναντά την Χατζηκώστα, η διέλευση των οχημάτων είναι απολύτως επικίνδυνη, λόγω της ανύπαρκτης ορατότητας προς την Χατζηκώστα. (Στο σημείο αυτό έχουν επανειλημμένα προκληθεί ατυχήματα, τόσο μεταξύ τροχοφόρων, όσο και σε πεζούς).
2.       Παράλληλα, και παρά την απαγόρευση, από την οδό Χατζηκώστα, διέρχονται μεγάλα φορτηγά κυρίως τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα την ηχορύπανση, την συνεχή πρόκληση φθορών στα μπαλκόνια, στους τοίχους και στα λούκια των οικιών μας, την πρόκληση τόσο οικονομικής βλάβης (λόγω των συνεχών επισκευών), καθώς και την απειλή της ασφάλειας και της ζωής των ενοίκων. Πρόσφατα μάλιστα προκλήθηκε και ατύχημα σε  πεζό από διερχόμενο φορτηγό.
3.       Η στενότητα της οδού Χατζηκώστα και ο αναντίστοιχα μεγάλος φόρτος οχημάτων ( κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων), συμβάλλει επίσης στο να προκαλούνται φθορές και στην Στοά Λούλη (Διατηρητέο Μνημείο), η οποία έχει υποστεί και υφίσταται πολλές φθορές τόσο στην ανωδομή, όσο και στην θεμελίωσή της, δεδομένου ότι το έδαφος στην περιοχή είναι προσχωσιγενές και ως εκ τούτου το βάρος των οχημάτων επηρεάζει άμεσα και αποφασιστικά την στατική επάρκεια του μνημείου (υπάρχει έκθεση της 6ης εφορείας Νεωτέρων Μνημείων)
4.       Η ανυπαρξία επίσης πεζοδρομίων τόσο στην οδό Χατζηκώστα όσο και στην Αγ. Νικολάου (από Χατζηκώστα έως Παπαφίλου), και ο μεγάλος φόρτος οχημάτων δυσχεραίνουν την διέλευση των εκκλησιαζομένων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου Αγοράς και φυσικά όλης της περιοχής μας.
5.       Η οδός μάλιστα Αγίου Νικολάου είναι διπλής κατεύθυνσης, παρ΄ όλο που το πλάτος του δρόμου και η ανυπαρξία πεζοδρομίων δεν το επιτρέπει.
Επειδή όλοι οι παραπάνω λόγοι συναινούν, πιστεύουμε, υπέρ του αιτήματός μας, παρακαλούμε :
Α) την Δημοτική Αρχή, τον Γενικό Γραμματέα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια(συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ.α) για την ικανοποίηση του αιτήματος μας και την πεζοδρόμηση των οδών Χατζηκώστα και Αγ. Νικολάου (από την Χατζηκώστα έως την Παπαφίλου), προς:
-        αποκατάσταση της ανισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των κατοίκων του ιστορικού κέντρου που έχετε προκαλέσει, διότι δεν είναι δυνατόν να πεζοδρομούνται μεγαλύτεροι δρόμοι με περισσότερη κίνηση και όχι οι προαναφερόμενοι οδοί. (Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος προς το κέντρο είναι τουλάχιστον αστείος, δεδομένου ότι θα αρκούσε ένας κύκλος 1000 μ από την Παπανδρέου προς την Αβέρωφ)]
-        προστασία της ασφάλειας των κατοίκων και των ιδιοκτησιών μας
-        προστασία του Ιστορικού κέντρου και της Στοάς Λούλη,
-        αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, όπως σε κάθε σύγχρονη πόλη,
-        αναβάθμιση της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου από την ευχερή διευκόλυνση  των εκκλησιαζομένων.
Το αίτημά μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να ικανοποιηθεί ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΡΩΝ στις δύο πλευρές της Χατζηκώστα και στην Οδό Αγίου Νικολάου (στο σημείο που τέμνεται με την Παφίλου), ήτοι σχεδόν με μηδαμινό κόστος. Ο τρόπος αυτός απαγόρευσης των οχημάτων θα επιτρέπει παράλληλα την διέλευση των αυτοκινήτων των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής, του ΕΚΑΒ και των αυτοκινήτων που κατευθύνονται στην εκκλησία για γάμους, βαφτίσια, κηδείες, κλπ.
Είναι δε δυνατή η λύση αυτή ως προς το κυκλοφοριακό μέρος, εάν, όπως συζητήθηκε και με τον κ. Δήμαρχο, η οδός Σίνα αποτελεί άνοδο των οχημάτων και η Ζάπα κάθοδο ή το αντίστροφο.
Κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρακαλούμε να ειδοποιηθούν οι εκπρόσωποι των υπογραφόντων, προκειμένου να παρευρεθούν οι κάτοικοι στην συνεδρίαση.
Β) Τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γκόντα να τοποθετηθεί σχετικά υπέρ του αιτήματός μας
Γ) Τα ΜΜΕ να προβάλλουν το θέμα προς ευαισθητοποίηση και άλλων κατοίκων σε ανάλογες περιοχές, υπέρ της αναβάθμισης της πόλης και του Ιστορικού Κέντρου
ΑΙΤΗΜΑ ΙΙ :ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
1) Παρακαλούμε επίσης για την επισκευή των υφιστάμενων παιχνιδιών και τον  περαιτέρω εξοπλισμό του εν λόγω παιδότοπου με τα βασικά τουλάχιστον παιχνίδια καθώς και την επίστρωση του χώρου με το κατάλληλο υλικό, για να μην κινδυνεύουν τα παιδάκια. Θα γνωρίζετε βεβαίως ότι σε όλη την περιοχή του Μάτσικα, Πλατείας Μαβίλη, Κουντουριώτη και Αγ Νικολάου Αγοράς, δεν υπάρχει άλλη παιδική χαρά, παρότι υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδάκια, με αποτέλεσμα, την απόλυτη υποβάθμιση της περιοχής ως προς τις παροχές για την οικογένεια, η οποία βεβαίως επιδεινώνεται λόγω της κρίσης και της ανέχειας πολλών οικογενειών. Δεδομένου ότι το κόστος των ανωτέρω εργασιών / εξοπλισμού είναι μικρό, εκτιμούμε ότι το αίτημα μας αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα. 
2) Κρίνουμε αναγκαίο να αντιμετωπιστούν επίσης τα εξής θέματα:
- άμεση σύνδεση των κατοικιών της οδού Αγίου Νικολάου με την βιολογική αποχέτευση.
- αποκατάσταση των από 3ετίας σπασμένων σωληνώσεων ομβρίων υδάτων της οδού Χατζηκώστα, που καταστρέφονται από την διέλευση φορτηγών, παρά την σχετική απαγόρευση για την διελευσλητους και τον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων.
Ευχαριστούμε
Οι αιτούντες κάτοικοι της περιοχής Αγίου Νικολάου Αγοράς 33 άτομα , εκπροσωπούντα 110 άτομα και μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπή Ι.Ν ΑΓ. Νικολάου Αγοράς )
1.       Βάββα Μαρία (1 άτομο)
2.       Οικογένεια Ντούλια Θοοδώρας και Λέμαν Αντρέα (2 άτομα) 
3.       Οικογένεια Βάββα Βασιλικής και Μπένου Στέλιου (4 άτομα)
4.       Οικογένεια Γκολέ Δημητρίου και Νεράιδας (2 άτομα)
5.       Οικογένεια Τσικνιά Θόδωρου και Γεωργοπούλου Μαρίας (2 άτομα)
6.       Οικογένεια Παπαδόπουλου Θεοφάνη (3 άτομα)
7.       Κυρίτσης Πέτρος (2 άτομα)
8.       Οικογένοια Παπανικολάου (7 άτομα)
9.       Οικογένεια Σταύρου Τσόκα (4 άτομα)
10.     Οικογένιεα Παγούνη Τάσσου (5 άτομα )
11.     Οικογένεια Μ. Παπαθανασίου (4 άτομα)
12.     Οικογένεια Γ. Παπαθανασίου (2 άτομα)
13.     Οικογένεια Φίνου Αθανασίου και Φίνου Αριστούλας (4 άτομα)
14.     Οικογένεια Σουκοβέλου Σπύρου (5 άτομα)
15.     Επιχείρηση (COTTON)- Ασπασία Νταμάρη (6 άτομα)
16.     Λιάπη Πελαγία και Λιάπης Βαγγέλης (2 άτομα)
17.     Τσερίκη Αγγελική (2 άτομα)
18.     Χριστοπούλου Σταυρούλα (1 άτομο)
19.     Οικογένεια Τσιαντή Γεωργου (7 άτομα)
20.     Μαργιόλας Παύλος (2 άτομα)
21.     Οικογένεια Επαμ. Γεωργάκη (3 άτομα)
22.     Τάσση Παναγιώτα (1 άτομο)
23.     Λαμπρου Σωτήριος (1 άτομο)
24.     Οικογένεια Χαλκιά Μαρίας (3 άτομα)
25.     Οικογένεια Ευαγγελίας Τσέπα (4 άτομα)
26.     Κουτσόπουλος Σωτήριος (περίπτερο)(1 άτομο)
27.     Κορδιάς Θεοφάνης (4 άτομα)
28.     Παππάς Δημήτριος (εκπρόσωπος επιχείρησης «ΣΤΟΑ ΛΟΥΛΗ» (15 άτομα)
29.     Παπαδιώτης Θωμάς (νέος επιχειρηματίας στην περιοχή) (7 άτομα )
30.     Ιερέας Αγ. Νικολάου Αγοράς Μήτσιος Ιωάννης (1 άτομο)
31.     Κατσούλης Δημοσθένης (μέλος εκκλησιαστικής επιτροπής) (1 άτομο)
32.     Κασσίδης Κώστας (μέλος εκκλησιαστικής επιτροπής) (1 άτομο)
33.     Σιαφάκας Ιωάννης (μέλος εκκλησιαστικής επιτροπής) (1 άτομο)
Κάτοικοι περιοχής Αγίου Νικολάου Αγοράς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου