Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σε εξέλιξη σημαντικά έργα στη Δημοτική Κοινότητα Ανατολής

Προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και το σημαντικό έλλειμμα υποδομών, αντιμετωπίζονται με μία σειρά έργων που εκτελούνται στη Δημοτική Κοινότητα της Ανατολής.
Τα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισκέφθηκαν σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μάκης Χρυσοστόμου, ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δοβανάς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χρήστος Λάζος.

Τα βασικά έργα εκ των οποίων ορισμένα ολοκληρώθηκαν κι άλλα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της οδοποιίας αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας. 

«Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής σε όλο το Δήμο μας. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην Ανατολή, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και

σημαντικά έργα απαντούν στα προβλήματα που υπάρχουν» ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος ήταν ο μοναδικός από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους που παρουσιάζεται το 2011 ετοιμότητα για το ΕΣΠΑ και απορρόφηση.


Ειδική μνεία έγινε στη νέα πλατεία που κατασκευάζεται, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, μία από τις μεγαλύτερες στο λεκανοπέδιο και με εντυπωσιακή θέα. Η πλατεία έχει συνολική έκταση έξι στρεμμάτων και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Ενότητα Ανατολής κατάφερε να μελετήσει και να εντάξει στο ΕΣΠΑ πολύ σημαντικά έργα για την περιοχή. Ορισμένα ολοκληρώθηκαν και τα υπόλοιπα υλοποιούνται. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την προσπάθεια που έγινε. Φυσικά οι ανάγκες δεν καλύπτονται στο σύνολό τους και ελλείψεις θα υπάρχουν πάντα. Όμως δεν σταματά και η δική μας προσπάθεια για να πετύχουμε το καλύτερο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής Χρήστος Λάζος.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης έκανε εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ύδρευσης που αντιμετώπιζε η Ανατολή και τα οποία επιλύθηκαν πλέον οριστικά.
«Η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ιωαννίνων κατάφεραν μέσα από τη συνεργασία τους να επιλύσουν το σοβαρό κι έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού που αντιμετώπιζε επί χρόνια η Ανατολή. Ήταν ένα πολύ σημαντικό έργο αυτό που έγινε. Παράλληλα εξελίσσονται παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και ήδη ξεκινούν οι συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο.
Προσπαθούμε για το καλύτερο κι έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Κατηρτσίδης.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΥΔΡΕΥΣΗ
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε όλο την περιοχή εντός οικισμού Ανατολής, εκκρεμεί η σύνδεση των υδρομετρητών με τα νέα δίκτυα που κατασκευάστηκαν και η απομόνωση του παλιού δικτύου.
Συγκεκριμένα:
-        Ολοκληρώθηκε το έργο «Ύδρευση Δήμου Ανατολής Β’ Φάση», προϋπολογισμού 3.050.000,00 €. Το έργο εντάχθηκε το 2009 στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Με το παρόν αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή μεταξύ των οδών Αγ. Σοφίας, Μπιζανίου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών και Λ. Εθνικής Πανγεννεσίας. Καθώς επίσης και στις επεκτάσεις των οικισμών Μπάφρας και Νεοκαισάρειας. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε την 5η Οκτωβρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 10η Ιανουαρίου 2012.
-        Κατασκευάστηκε το έργο «Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ανατολής», προϋπολογισμού 1.670.000,00 €. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Το έργο εντάχθηκε το 2011 στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Με το παρόν έργο αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης μεταξύ των οδών Αγ. Σοφίας, Λ. Ειρήνης, Λ. Ιωνίας και Μπιζανίου. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε την 24η Φεβρουαρίου 2012 και το φυσικό του αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμούν οι συνδέσεις των υφιστάμενων υδρομετρητών με το νέο δίκτυο, η δαπάνη των οποίων γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από τις πιστώσεις του έργου. (σ.σ. σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα τόσο στον π. Δήμο Ανατολής όσο και στους άλλους Δήμους (Μπιζάνιου, Παμβώτιδας) όπου χρηματοδοτούνταν από άλλες πιστώσεις.)
-        Κατασκευάζεται το έργο «Συνδέσεις Δικτύου Ύδρευσης Δικτύου Δ.Ε. Ανατολής», προϋπολογισμού 277.604,79 €. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ. Με το παρόν έργο γίνονται καθοριστικές παρεμβάσεις για την απομόνωση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, που δεν αντιμετωπίστηκαν με παλαιότερα έργα. Επίσης με το παρόν κατασκευάζονται όλες οι συνδέσεις των υδρομετρητών με τα νέα δίκτυα.  ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
-        Ολοκληρώθηκε το έργο «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Ανατολής», προϋπολογισμού 5.000.000,00 €. Με το παρόν έργο κατασκευάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής που περιβάλλεται από την: οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, Εθνική Οδό Ιωαννίνων Αθηνών, Λεωφόρο Πανγεννεσίας, οδό Ιωαννίνων, Λεωφόρο Ειρήνης, οδό Αγ. Σοφίας και οδό Μπιζανίου. Με την ολοκλήρωση του παρόντος έργου έχει κατασκευαστεί όλο το δίκτυο αποχέτευσης στον Οικισμό Ανατολής. Το έργο εντάχθηκε το έτος 2009 στο Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και βραβεύτηκε ως πρότυπο διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενης πράξης. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την 4η Ιουνίου 2010 και το έργο ολοκληρώθηκε την 30η Νοεμβρίου 2011. Έγινε διοικητική παραλαβή για χρήση τον Οκτώβριο του 2013 και θα αποσταλούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ προσκλήσεις στους ιδιοκτήτες προκειμένου να συνδεθούν.
-        Ολοκληρώθηκε το έργο «Κατασκευή φρεατίων ελέγχου στο Δ.Δ Ανατολής», προϋπολογισμού 270.000,00 €. Με το παρόν έργο κατασκευάστηκαν οι συνδέσεις, που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Ανατολής». Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις ΣΑΤΑ. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την 29η Νοεμβρίου 2010 και το έργο ολοκληρώθηκε την 30η Οκτωβρίου 2011.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΛΑΤΕΙΕΣ 
-        Κατασκευάζεται το έργο «Διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας στον οικισμό Ανατολής», προϋπολογισμού 1.200.000,00 €. Το έργο εντάχθηκε το 2012 στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Με το παρόν έργο διαμορφώνονται οι: οδός Δεξαμενής, οδός Ζωσιμαδών, οδός Αγ. Σοφίας, οδός Ιερέως Εμμανουηλίδη, οδός Προφήτη Ηλία, οδός Ομήρου και η οδός Αγωνιστών Ανατολής. Επίσης κατασκευάστηκε και το δίκτυο ομβρίων στους ανωτέρω οδούς. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την 14η Μαρτίου 2013 και το έργο ολοκληρώνεται την 11η Μαρτίου 2013.
-        Κατασκευάζεται το έργο με τίτλο: «Κατασκευή Πλατείας Ανατολής», προϋπολογισμού 860.000,00 €. Το έργο εντάχθηκε το 2013 στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Με το παρόν έργο δημιουργείται ένα σύγχρονο αστικό πάρκο με πλακόστρωτο και χώρους πρασίνου σε κοινόχρηστο χώρο, περίπου έξι στρεμμάτων, ο οποίος περιβάλλεται από τις οδούς: Ευξείνου Πόντου, Ανδρέα Παπανδρέου, Κοσμά Αιτωλού και Βοσπόρου.
-        Κατασκευάζεται το έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση πλατειών του Δήμου», προϋπολογισμού 140.000,00 €. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ. Με το παρόν έργο δημιουργείται ένας κοινόχρηστος χώρος με πλακόστρωτο και χώρους πρασίνου, περίπου έξι στρεμμάτων, ο οποίος περιβάλλεται από τις οδούς: Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγ. Ευγενίου, Γ. Μυλωνά και Αβέρωφ.
-        Δημοπρατείται την 24η Δεκεμβρίου 2013 το έργο με τίτλο: «Συντήρηση Υποδομών Δ.Ε. Ανατολής», προϋπολογισμού 210.000,00 €. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών. Με το παρόν έργο πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ομβρίων στην Δ.Κ Ανατολής, στην Τ.Κ. Μπάφρας και στην Τ.Κ. Νεοκαισάρειας. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως αιτήσεις πολιτών των παραπάνω περιοχών σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και με την αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης τους. 
ΣΧΟΛΕΙΑ
-        Δημοπρατείται το έργο με τίτλο: «Κατασκευαστικές Παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής», προϋπολογισμού 380.000,00 €. Το οποίο εντάχθηκε το 2013 στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2 του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Με το παρόν έργο αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο Ανατολής επί της οδού Αγ. Σοφίας.

-        Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Νέου Γυμνασίου Ανατολής στην περιοχή «Μεγάλη Βαθειά». Από την αρμόδια επιτροπή Παιδείας και ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τους φορείς της εκπαίδευσης έχει υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο ώστε να λειτουργήσει στο κτίριο αυτό Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου