Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τέλος Απριλίου στην Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2014 - 2017 - Θα αποκαλύπτει τα νέα μέτρα για να παραμείνει βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα



Ενενήντα μέρες προθεσμία έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014 - 2017 προκειμένου αυτό να κατατεθεί μέχρι τέλος Απριλίου στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα συνεχίζει να μειώνει ελλείμματα και χρέη τα επόμενα χρόνια αυξάνοντας από την άλλη τα πλεονάσματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα διατηρήσει τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας τα επόμενα χρόνια και στο οποίο θα αποκαλύπτονται οι δεσμεύσεις της Αθήνας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αξιολογηθεί τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εν όψει των διπλών εκλογών που έχει μπροστά της κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λειάνει τα μέτρα και τις αντιδράσεις από το νέο Μεσοπρόθεσμο με το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πάρει τη μορφή παροχών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός του 2014 ξενικά από μία πολύ καλή αφετηρία στο πλεόνασμα που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 1,5 δις. ευρώ για το 2013 από 812 εκατ. ευρώ που ήταν η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Το νέο ύψος του πλεονάσματος προκύπτει  σύμφωνα με πληροφορίες από τις τελευταίες  προβολές που έχουν κάνει στα έσοδα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες προϊδεάζουν για διπλάσιο «μαξιλάρι» στα κρατικά ταμεία. Το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το μοναδικό «όπλο» που θα έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις που θα έχει πολύ σύντομα με την τρόικα και οι οποίες θα στραφούν στα εξής τρία σημαντικά ζητήματα:
*Το νέο Μεσοπρόθεσμο  Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ( 2014 - 2017): Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλος Απριλίου να καταθέσει το νέο Πρόγραμμα στο οποίο θα αποκαλύπτονται τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική ισορροπία τα επόμενα τέσσερα χρόνια - έστω και αν πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη μετά Μνημονίου εποχή. Πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που οι ξένοι ωθούν τη χώρα σε ένα τρίτο δάνειο και επομένως σε ένα τρίτο Μνημόνιο. Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτιάξει ένα πρώτο σχέδιο με τα δεσμευτικά όρια στα οποία θα κινηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια αλλά και τις νέες φοροδοτικές «δεξαμενές».  Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία  (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες  μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση»,  βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη  του δημοσιονομικού «κενού». Ουσιαστικά, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές  για το νέο Μεσοπρόθεσμο ξεκινούν από τα 8,1 δις. ευρώ (5,5 δις ευρώ +2,6 δις. ευρώ) που αποτελεί το βασικό σενάριο του προγράμματος.
*Δημοσιονομικό «κενό» 2014: Στα 3 δισ. ευρώ  έχει αναθεωρήσει η τρόικα τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 αυξάνοντας κατά 1,5 δις. ευρώ τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν καλυφθεί η νέα «τρύπα». Η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει στο νέο «πακέτο» των προτάσεων που απέστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας και το οποίο αποτελείται εξ ολόκληρου από μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις.                            
* Χρηματοδοτικό κενό (2014 - 2015): Μετά το δημοσιονομικό συνιστά το δεύτερο μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση ιδίως μετά τη «βόμβα» που εξαπέλυσε η τρόικα και αποκάλυψε το «bankingnews», με την οποία «ανεβάζει» στα 14 δις. από 10,9 δις. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις. Η Αθήνα δεν μπορεί να καλύψει από το κενό χωρίς να υπάρξει νέα χρηματοδότηση από την στιγμή που οι δανειστές έχουν αποκλείσει την περίπτωση της αξιοποίησης των κεφαλαίων που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.            

Πηγή:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου