Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

New York Times: Εάν ο Σαμαράς δεν πάει καλά στις Ευρωεκλογές, θα γίνουν νωρίτερα οι βουλευτικές εκλογές



Για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ γράφουν οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως «η προεδρία μπορεί να μην είναι απλά τυπική, καθώς οι ευρωεκλογές τον Μάιο αναμένονται να έχουν σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της ακροδεξιάς των οποίων η αποστολή είναι να υποβαθμίσουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα, ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής Νίκος Κωνσταντάρας, αναφέρει πως «η προεδρία της ΕΕ μπορεί να είναι μια συμβολική χειρονομία προς την ισότητα, αλλά μας επιτρέπει να να υπολογίζουμε τις τύχες μιας χώρας κάθε φορά που βρίσκεται σε αυτόν τον ρόλο. Την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα πήρε την ηγεσία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ίδια και την Ενωση. Το μέλος το οποίο βρίσκεται στους περισσότερους μπελάδες και ακόμη είναι εξαρτώμενο από τα δάνεια των εταίρων του και με την κυβέρνηση να έχει ισχνή πλειοψηφία, θα εκπροσωπήσει την ΕΕ για έξι μήνες καθώς τα 28 μέλη της αντιμετωπίζουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και το μέλλον της ομάδας».
Στη συνέχεια, το άρθρο επισημαίνει πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς τα μέλη πρέπει να δείξουν εάν θέλουν να ενισχύσουν την ένωση ή θέλουν να την αφήσουν σε τρικυμία. Οσον αφορά τους οικονομικούς όρους, η ένωση έχει αφήσει τον εαυτό της να φαίνεται τόσο αδύναμη όσο και το πιο αδύναμο της μέλος. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό και σε πολιτικό επίπεδο. Η κατάσταση είναι περίεργη όντως. Είναι δύσκολο να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση μιας χώρας που βασίζεται σε ξένα δάνεια θα πιάσει τον στόχο που όρισε η στρατηγική της ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 της ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων για να απαντούν στις τωρινές οικονομικές, χρηματικές και κοινωνικές προκλήσεις. Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το κόστος σε οικονομικά και ανθρώπινα αποθέματα όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008 με την ανεργία πάνω από το 27% και τους φορολογούμενους να λυγίζουν κάτω από το βάρος ακόμη υψηλότερων φόρων και ακόμη λιγότερα κέρδη και με τις κοινωνικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν δραστικές περικοπές; Αυτές είναι ερωτήσεις που τίθενται όχι μόνο από ευρωπαϊκά άρθρα, αλλά και από Ελληνες πολίτες που αναρωτιούνται εάν τα λεφτά αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα».
Κλείνοντας, οι New York Times επισημαίνουν πως εάν «η ελληνική προεδρία είναι επιτυχής αυτό μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη ώθηση πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές. Εάν η κυβέρνηση πάει άσχημα σε αυτές τις κάλπες, η θέση του Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι ασφαλής και θα τον αναγκάσει να προσφύγει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές».

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου