Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το απόλυτο μπάχαλο με τις αποδείξεις -Τι αλλάζει με supermarket και καύσιμα



Σπασμωδικές κινήσεις, που φανερώνουν για μια ακόμα φορά έλλειψη σχεδιασμού και στόχευσης, κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας αυτή τη φορά ως... μείζον θέμα το νέο πλαίσιο συλλογής αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πέρα από τη προφανή καθυστέρηση στην υπογραφή της επίμαχης απόφασης- υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπογραφεί έως το τέλος του 2013- αλλά και το "πίσω- μπρος" στο εάν θα συνδέονται ή όχι οι αποδείξεις με το αφορολόγητο ή στο εάν θα δίνονται ή όχι κίνητρα για αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, το υπουργείο Οικονομικών παίζει τώρα με τη "φωτιά" σχεδιάζοντας να βάλει χαμηλότερο συντελεστή βαρύτητας στις αποδείξεις από αγορές τροφίμων και καυσίμων!
Όταν το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη τελευταία στιγμή να φέρει τροπολογία στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προκειμένου να συνδέσει τις αποδείξεις με τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ (το έμμεσο αφορολόγητο), προέβλεψε ότι οι αποδείξεις θα έπρεπε να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος και όχι στο 25%, με τη λογική ότι θα εξαιρούνταν οι αγορές τροφίμων και καυσίμων, αφού η φοροδιαφυγή εκεί είναι σχεδόν μηδενική.
Αφού σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων, κυρίως από χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που φώναξαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή χωρίς αυτές τις δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με κίνδυνο να "φάνε" ποινή 22%, το υπουργείο Οικονομικών, "μαζεύτηκε" και φάνηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Ωστόσο, κάποιοι... φωστήρες φαίνεται ότι επιμένουν και προτείνουν διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας, καθώς σύμφωνα με την άποψη τους, σε διαφορετική περίπτωση το μέτρο της συλλογής αποδείξεων δεν θα έχει πρακτική αξία! Έτσι αντί μια απόδειξη από supermarket να "μετράει" στο σύνολο της αξίας της, θα μετράει λιγότερο και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φέρνουν κάθε μήνα στο σπίτι τους τον... ηλεκτρολόγο ή τον υδραυλικό, ευελπιστώντας να καλύψουν το αναγκαίο ποσό αποδείξεων!

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου