Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μια νέα πρόταση και οπτική για την Τουριστική Μαρίνα στην Ηγουμενίτσα

Έχει έρθει η ώρα για την Ηγουμενίτσα να προχωρήσει μπροστά με νέα έργα και υποδομές για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Σημείο αναφοράς και προβληματισμού σήμερα είναι ένα μεγάλο έργο που θα επιτρέψει να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης μας.

Η δημιουργία της μαρίνας για την προσέλκυση επιφανών και ποιοτικών τουριστών είναι ίσως ένα έργο που θα πρέπει να μπει σε καθεστώς άμεσης ενεργοποίησης
παράλληλα με άλλα έργα βασικών υποδομών.
Η Ηγουμενίτσα έχει προσφέρει ή της έχουν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας στα πλαίσια ανάπτυξης του λιμένα για την διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων προς το εξωτερικό.
Σήμερα ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε πίσω το κομμάτι του Παλαιού λιμένα μέχρι και το λιμάνι των αναχωρήσεων για την Κέρκυρα με σκοπό την αξιοποίηση του.
Ο Οργανισμός του Λιμένα μπορεί πλέον να αναπτύξει το υπάρχον διεθνές λιμάνι
και να ενσωματώσει στην νέα φάση που αναμένεται να ολοκληρωθεί και τα δρομολόγια εσωτερικού προς Κέρκυρα. Και με την ευκαιρία να απομακρυνθούν οι απαράδεκτες και απάνθρωπες φυλακές του λιμενικού από το κέντρο της πόλης. Το Λιμάνι έχει κτίρια με σύγχρονες υποδομές που πληρώθηκαν αδρά από τον λαό μας και είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν και να μην παραμένουν κλειστά.
Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουμε το που θα κάνουμε την μαρίνα φοβούμενη το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό κόστος με την τσιμεντοποίηση της παραλίας μας.
Σήμερα καταθέτω την πρόταση μου για την δημιουργία μαρίνας εντός του υπάρχοντος λιμένα μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο εκεί που βρίσκονται σήμερα οι αναχωρήσεις για την Κέρκυρα.
Οι βασικές υποδομές για νερό και ρεύμα υπάρχουν, όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι η  άμεση πρόσβαση στο κέντρο Ηγουμενίτσας σε τουριστικά, εμπορικά καταστήματα αλλά  και σε καταστήματα τροφοδοσίας που είναι αναγκαία για την υποστήριξη των ταξιδιωτών με σκάφη ,ως πρώτο και τελευταίο σημείο άφιξης και αναχώρησης αντίστοιχα για τις χώρες της Ευρώπης.
Το λιμάνι έχει την δυνατότητα και μπορεί να μετατραπεί άμεσα και μάλιστα πολύ γρήγορα σε μαρίνα με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές,  με πλωτές εξέδρες που έχουν την δυνατότητα επέκτασης ή ακόμα και αλλαγής θέσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων και μειωμένες  δυσκολίες μετατροπής των εξεδρών προσέγγισης από  νέες ανάγκες που ίσως  να προκύψουν στο μέλλον.
Οι μαρίνες  με πλωτές εξέδρες λειτουργούν με ασφάλεια και λειτουργικότητα εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες και το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση μας ως Δήμος να αξιοποιήσουμε τουριστικά τις υπάρχοντες υποδομές μας. Σήμερα μπορούμε να έχουμε μία νέα οπτική γωνία στα κοινά έτσι ώστε να φέρουμε ανάπτυξη και έσοδα χωρίς κόστος, απαραίτητα στον δήμο αλλά και τους πολίτες μας.
Η αξιοποίηση του χώρου που σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του λιμενικού και τελωνείου θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε επαγγελματίες για επιπλέον τουριστικές υποδομές όπως καφετέριες , ταβέρνες , τουριστικά καταστήματα τα οποία θα ήταν επίσης υποστηρικτικά σε αυτή την προσπάθεια. Νέες θέσεις εργασίες , νέα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες για τον Δήμο αλλά πολύ περισσότερο για τους δημότες μας θα έδιναν μία νέα πνοή στον τόπο μας.
Ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί για ένα Δήμο ποιοτικότερο σε υπηρεσίες και ανάπτυξη για όλους μας.
Με εκτίμηση,
Νίκος Δάλλας
Πτ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Ανεξάρτητος Συνδυασμός : Χρώμα στην Ζωή ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου