Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αλλάζουν όλα στην απόδοση του ΦΠΑ: Ηρθε η διόρθωση για τους τόκους καταθέσεων



Αδικίες και στρεβλώσεις στη φορολογία εισοδήματος και στη διαδικασία απόδοσης του ΦΠΑ, διορθώνει το υπουργείο Οικονομικών με δύο τροπολογίες που κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Κατ' αρχήν, έστω με καθυστέρηση, καλύπτονται από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ) όσοι είχαν πέρυσι μηδαμινά έσοδα από τόκους καταθέσεων ή είχαν παρακολουθήσει κάποια επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους.
Ολοι αυτοί κινδύνευαν να πιαστούν στη «τσιμπίδα» των τεκμηρίων ή να χαρακτηριστούν «επαγγελματίες», με συνέπεια όχι μόνο να φορολογηθούν με ελάχιστο φόρο 300 ευρώ αλλά και να κληθούν να καταβάλλουν προκαταβολικά φόρο για το 2015.
Με την τροπολογία τα εν λόγω «εισοδήματα» θα αντιμετωπιστούν με την κλίμακα των μισθωτών, για την οποία ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Με ειδική ρύθμιση στην ίδια τροπολογία δίνεται, επίσης, για πρώτη φορά η δυνατότητα εξόφλησης φόρου κληρονομιάς, με μεταβίβαση του επίμαχου ακινήτου στο Δημόσιο.
Με τη δεύτερη τροπολογία, υλοποιούνται οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για συμψηφισμούς ΦΠΑ και μεταξύ ιδιωτών.
Οπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις, όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο ως 500.000 ευρώ, μπορούν να υπαχθούν στο νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει ότι ο ΦΠΑ δεν αποδίδεται στο Δημόσιο, παρά μόνο όταν η επιχείρηση εισπράξει το σχετικό τιμολόγιο.
Το σύστημα θα ενεργοποιηθεί την επόμενη χρήση, δηλαδή στις αρχές του 2015 και θα είναι προαιρετικό.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου