Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαϊου

Η 9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης, σηματοδότησε για τα κράτη της Ευρώπης, που προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους, το τέλος ενός σκληρού και αιματηρού παγκοσμίου πολέμου και ταυτόχρονα την έναρξη μιας ιστορικής  και πολιτικής συνεργασίας των λαών της Ευρώπης.
Σε ομιλία του στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Οι ιδέες του, που αποτυπώνονται στις φράσεις:
·         "Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν."
·         "Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη."
·         "Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα ... θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που επί μακρόν ασχολούνταν με την κατασκευή όπλων για πολέμους των οποίων υπήρξαν σχεδόν μονίμως τα θύματα."
γίνονται το όραμα και η απαρχή της δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, την 9η Μαΐου, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε.
Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. (4 -17 Μαΐου 2014)

Όμως η σημερινή “Ημέρα της Ευρώπης” βρίσκει τη γηραιά ήπειρο σε μια δύσκολη συγκυρία.

Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα.

Για άλλη μια χρονιά, οι εορτασμοί επισκιάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο. Και όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα.
Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, για τις θέσεις εργασίας τους, για τις συντάξεις τους.
Η ανησυχία και η απογοήτευση μετατρέπονται συχνά σε οργή, όταν οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η φωνή τους δεν ακούγεται πλέον στις Βρυξέλλες και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην και σε βάρος τους.
Ωστόσο η σημερινή ημέρα μαζί με τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει και πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα.
Οι νέοι Ευρωπαίοι, παρά τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη γηραιά ήπειρο, ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, θέλουν να συμμετέχουν, να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.
Το μέλλον της Ευρώπης είναι αναμφίβολα συνδεδεμένο και με το δικό μας μέλλον.
Ας είμαστε παρόντες στα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και ας διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον που οραματιζόμαστε με τη συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου