Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Μουσείο Αργυροτεχνίας

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων, στο δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης.
Το Μουσείο δημιουργείται από τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο προγραμματικής σύναψης που έχει συνάψει με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ιωαννιτών.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,2 εκατομμυρίων ευρώ και θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Το βασικό του αντικείμενο αφορά στη διαμόρφωση του μουσειακού κελύφους και την υλοποίηση και εγκατάσταση της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών- βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών, καθώς και τις ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για το έργο.
Η μόνιμη έκθεση έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας μέσα από τη διαχρονική διάστασή της και να περιγράψει το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.
Για την πορεία του έργου ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο επιβλέπων Χρίστος Παπαβρανούσης παρουσίασε την πορεία της εντυπωσιακής παρέμβασης.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας που αναδεικνύει ένα σημαντικό μνημείο αλλά και μία τέχνη συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.
«Το έργο υλοποιείται με μία πρωτοποριακή μέθοδο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το Μουσείο θα λειτουργεί σε δύο ορόφους. Στον πρώτο θα είναι εγκατεστημένα μηχανήματα και εργαλεία και στον δεύτερο θα εκτίθενται αντικείμενα που προκύπτουν από την επεξεργασία του ασημιού.
Το Μουσείο αναδεικνύει την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Στηρίζει την παράδοση των Ιωαννίνων και τον τουρισμό της περιοχής. Συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Η πόλη έχει μία παράδοση αιώνων στη συγκεκριμένη τέχνη και την αυθεντικότητά της οφείλουμε να τη διατηρήσουμε», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, απάντησε στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί έλλειψης ενδιαφέροντος  εγκατάλειψης των περιφερειακών δημοτικών διαμερισμάτων.
«Δυστυχώς η αντιπολίτευση ήταν λειψή. Και από παρουσία και από προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι στα δημοτικά διαμερίσματα εκτελούνται έργα προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έργα υποδομών με χρήματα που εμείς διασφαλίσαμε.
Αν εννοούν ότι εγκαταλείφθηκε η λογική των μικροεξυπηρετήσεων και των ρουσφετιών αυτό είναι αλήθεια. Είναι λογικές μακριά από μας. Ορθώς λοιπόν βρίσκονται στην αντιπολίτευση κι εκεί θα παραμείνουν», υπογράμμισε ο δήμαρχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου