Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των Ρίχτερ στη Λήμνο -Φόβοι για μεγάλο μετασεισμό



Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι κάτοικοι της Λήμνου μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:27 στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, αυξάνοντας την αγωνία για ένα μεγάλο μετασεισμό στο «κόκκινο».

Ο σεισμός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός, τόσο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όσο και στην Τουρκία, όπου προκάλεσε τον τραυματισμό 266 ανθρώπων, άφησε πίσω του μικρές υλικές ζημιές και τρεις τραυματίες στη Λήμνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο νησί με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για:
  • κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών.
  • μικροζημιές σε 13 ακίνητα.
  • ζημιές σε 2 εκκλησίες.
  • μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι όλες οι υποδομές και όλοι οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία.
Στη Λήμνο μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων.
Οπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο Παπαζάχου είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτόν και η Κεφαλονιά.
Διπλός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο καθώς μέσα σε 20 δευτερόλεπτα σημειώθηκαν δύο γεγονότα.
Το δεύτερο, μάλιστα, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο δελτίο του MEGA, σημειώθηκε ανατολικότερα και γι' αυτό έγινε πιο αισθητό στην πλευρά της Τουρκίας με τους κατοίκους πολλών περιοχών να βγαίνουν έντρομοι στο δρόμο και συνολικά 267 άτομα να τραυματίζονται μέσα στον πανικό τους.
Σε αυτό απέδωσε, επίσης, ο κ. Παπαζάχος τις αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των ελληνικών και των διεθνών σεισμολογικών ινστιτούτων με τα πρώτα να μιλούν για μια δόνηση 6,5 Ρίχτερ και τα δεύτερα να μιλούν για σεισμό 6,9 Ρίχτερ. «Τα διεθνή ινστιτούτα έχουν εικόνα από όλη τη διάρρηξη, εξ ου και η διαφορά στα μεγέθη» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.
Κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής το σεισμικό δυναμικό της περιοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί και άρα πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο όπως προκύπτει από την ιστορική μελέτη αναλόγου μεγέθους σεισμών με το ίδιο επίκεντρο όπως το 1982 ή το 1983 .
Όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολίας ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι κατά 95% στο ελληνικό τμήμα του διέρχεται από θαλάσσια περιοχή και κατά βάση οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς αν και καταλήγει στις Σποράδες, μετά τη Λήμνο αλλάζει γεωμετρία και είναι πολύ δύσκολο να δώσει μεγάλους σεισμούς στο υπόλοιπο τμήμα του.
Όπως είπε καταλήγοντας: το πιο πιθανό είναι ότι αυτόν τον σεισμό θα τον έχουμε ξεχάσει σε λίγες ημέρες.
Φόβοι για έναν ισχυρό σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο από 6,5 έως και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκφράζουν ειδικοί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη, τα ρήγματα στην Τάφρο του Β. Αιγαίου μπορεί να δώσουν πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν αποτελούν σημαντικές σεισμικές απειλές για τις κατοικημένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί εντοπίζονται υποθαλάσσια, μακριά από δομημένες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παυλίδης, εκτιμά ότι ο σημερινός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης, ως επιφανειακός (σεισμογόνο στρώμα 5-15 χιλιόμετρα) θα συνοδευτεί από πολλούς μετασεισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η δυναμικότητα και η προϊστορία της ενεργοποίησης των ρηγμάτων της Τάφρου δεν αποκλείει τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας τόσο στον σεισμογόνο χώρο του σημερινού σεισμού όσο και σε άλλα τμήματα της ζώνης πέραν αυτού, όπως ήδη εκδηλώνεται στον κόλπο του Σάρου Βορειοανατολικότερα» εκτιμά ο κ. Παυλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συσσώρευση τεκτονικών τάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και γενικά η επίδραση αυτού του μεγάλου ρήγματος στη ενεργό δράση, δηλαδή στη σεισμικότητα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος και της θάλασσας του Μαρμαρά, είναι σημαντική.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου