Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Το Δημόσιο βάζει «χέρι» στα κλεμμένα -Επιστροφή 2 δισ. ευρώ με ή χωρίς τη συγκατάθεση του κατηγορούμενου



Δύο επιλογές θα έχουν στο εξής όσοι κατηγορούνται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος χρήματος και υπεξαίρεσης μεταξύ άλλων. Είτε θα επιστρέφουν τα «κλεμμένα», προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, είτε το Δημόσιο θα βάζει «χέρι» σε αυτά χωρίς τη συγκατάθεση των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν θα κερδίζουν τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το διπλό σύστημα επιστροφής των κλεμμένων στο κράτος προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εθνος». Με αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή περίπου 2 δισ. ευρώ από κατηγορουμένους σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, ξεπλύματος χρήματος, παραβίασης πόθεν έσχες, απιστίας, υπεξαίρεσης κλπ., κατά του Δημοσίου, της ΕΕ, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Ο φορέας που έπεσε θύμα σε κάθε περίπτωση θα ορίζεται ως «μεσεγγυούχος» και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα χρήματα από τις δικαστικές αρχές με κατάσχεση μετρητών ή άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων. Αν ο κατηγορούμενος κάνει την αίτηση για τη συγκεκριμένη διαδικασία, τότε θα εξασφαλίζει ευνοϊκότερη μεταχείριση, καθώς θα επιβάλλεται μικρότερη ποινή ανάλογα με το στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που αποφασίζει να το πράξει αυτό.
Σε περίπτωση όμως που ο κατηγορούμενος δεν δείξει αυτή την προθυμία, τότε και πάλι το Δημόσιο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα χρήματα, χωρίς βέβαια να παρέχεται ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι ευεργετικές διατάξεις δεν θα ισχύουν για πολιτικούς ή σε περίπτωση προέδρου, διευθύνοντα ή εντεταλμένου συμβούλου ΝΠΔΔ, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΝΠΙΔ, όπου τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο. Οσο για την περίπτωση που ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος αθωωθεί αμετάκλητα, τότε τα χρήματα θα του επιστρέφονται άτοκα.
Αν ο κατηγορούμενος συναινέσει για πλήρη επιστροφή των κλεμμένων με τις προσαυξήσεις μέχρις ότου απολογηθεί στον ανακριτή, τότε η απειλούμενη από τον νόμο ποινή κάθειρξης 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση έως 1 έτος, η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 10-20 ετών σε φυλάκιση μέχρι 3 έτη, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε φυλάκιση 3-5 ετών.
Αν ο κατηγορούμενος συναινέσει μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη, τότε η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση μέχρι 2 έτη, η απειλούμενη ποινή κάθειρξης 10-20 ετών σε φυλάκιση 1-5 έτη, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη μέχρι 7 χρόνια.
Αν η συναίνεση δοθεί μέχρι να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία της δευτεροβάθμιας δίκης, τότε η απειλούμενη κάθειρξη 5-10 ετών θα μετατρέπεται σε φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, η απειλούμενη κάθειρξη 10-20 ετών σε φυλάκιση 2-5 ετών ή σε κάθειρξη 5-7 ετών, ενώ η απειλούμενη ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 5-10 ετών.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου