Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ανδρέας Νταής: Το λιμάνι και τα παράλια της Θεσπρωτίας δεν πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες

                                                                                                     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ
                                                                                                                              ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ 
                                                                                                                 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΥΓΗ»
Επαναπροσδιορισμό της σχέσης του δήμου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προτείνει ο υποψήφιος και παλιός δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Νταής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, τονίζει την αντίθεσή του σε δραστηριότητες που μπορεί να αποτελέσουν βραδυφλεγείς βόμβες για το περιβάλλον και επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της αγροτικής οικονομίας και των προσπαθειών εξαγωγής τοπικών προϊόντων και δημιουργίας τομέα τυποποίησης και μεταποίησης.
“Είμαστε ενάντια σε δραστηριότητες που μπορεί να αποτελέσουν βραδυφλεγείς βόμβες για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής”

 * Ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Ηγουμενίτσας;
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και των περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, έχουν γίνει εμφανείς και στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Η ΣΑΤΑ είναι παντελώς κουτσουρεμένη και τα κονδύλια προορίζονται μόνο για μικρά έργα. Αυτή η κατάσταση έχει αποτυπωθεί και στις υπηρεσίες του δήμου. Άλλωστε, η απερχόμενη διοίκηση του δήμου είχε πολλάκις απειλήσει με παραίτηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος. Η αδυναμία κάλυψης λειτουργικών αναγκών του δήμου, η αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων στο προσωπικό, η αδυναμία εξόφλησης παλαιών οφειλών και η ταυτόχρονη δημιουργία νέων, έφεραν σε δεινή θέση τον δήμο. Το έργο που θα κληθούμε να αναλάβουμε είναι δύσκολο. Πέρα από τη διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων, γνωρίζουμε πως χρειάζεται εξορθολογισμός, αλλά και δημιουργικότητα ώστε να εξευρεθούν νέες πηγές εσόδων, χωρίς όμως την αύξηση της φορολόγησης των δημοτών.
* Εκτιμάτε πως, αν το λιμάνι εκχωρηθεί σε ιδιώτες, θα υπάρξει απώλεια εσόδων για τον δήμο;
Δυστυχώς, ο δήμος σήμερα δεν έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος από τη λειτουργία του λιμανιού και κανένα έσοδο, πράγμα που τον επιβαρύνει με κόστη για την αποκατάσταση δρόμων και δικτύων. Πρωταρχικός στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων του δήμου με το λιμάνι και η ανάληψη θεσμικού, αλλά και ουσιαστικού ρόλου στη διοίκηση, στο μετοχικό σχήμα και τη λειτουργία του. Το λιμάνι πρέπει να αναλάβει τα κόστη και τις ευθύνες που του αναλογούν για την επιβάρυνση που προκαλείται στην πόλη και στη ζωή των πολιτών.
Ο λόγος, όμως, για τον οποίο εναντιωνόμαστε στο ξεπούλημα του λιμανιού δεν είναι οικονομικός. Το λιμάνι και τα παράλια της Θεσπρωτίας αποτελούν τον ζωτικό χώρο του Δήμου Ηγουμενίτσας για τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή και δραστηριότητες με επίκεντρο τον φυσικό μας πλούτο. Αυτός ο πλούτος δεν πρέπει να περιέλθει σε ιδιώτες, αλλά να αξιοποιηθεί, και ο δήμος να έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην προσπάθεια αυτή, προς όφελος των δημοτών, των κατοίκων και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
* Η στροφή σε μια οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη επαρκεί για τη συνολική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
Σαφώς και χρειάζεται οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη. Τόσο σε θέματα προβολής όσο και σε ζητήματα υπηρεσιών. Η προσπάθεια δημιουργίας μαρίνας από τον δήμο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων γύρω απ' αυτή. Η προσέλκυση κρουαζιέρας μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Επισημαίνουμε, όμως, ότι χρειάζεται στόχευση και συντονισμός. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η τουριστική ανάπτυξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο δήμος έχει ένα μεγάλο κομμάτι αγροτικής οικονομίας, την οποία επίσης πρέπει να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε. Το λιμάνι είναι μια κοντινή "πύλη" προς τις αγορές της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Ο τομέας του διαμετακομιστικού εμπορίου, η προσπάθεια εξαγωγής τοπικών προϊόντων, η προσπάθεια δημιουργίας τομέα τυποποίησης και μεταποίησης πρέπει να αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες.
* Η χωροθέτηση δεξαμενής πετρελαιοειδών στη θέση "Γωνιά" θα επηρεάσει το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ιχθυοκαλλιέργειες;
Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Είμαστε ενάντια σε δραστηριότητες που μπορούν να αποτελέσουν βραδυφλεγείς βόμβες για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής. Έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές πως χρειάζεται συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τις "οχλούσες" δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να απαντήσουμε και στο ερώτημα: "Υπάρχει ανάγκη για χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων ή ασφαλτικών;" ή "είναι πραγματική ανάγκη για την ανάπτυξη του τόπου ή αποτελεί απλώς την επιδίωξη ενός ιδιώτη;". Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη μελέτη. Πάντως δεν συζητάμε για τυχόν εγκατάσταση ασφαλτικών. Το θέμα μιας πιθανής μελλοντικής εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων -επαναλαμβάνω, αν υπάρξει ανάγκη- θα εξεταστεί στο παραπάνω πλαίσιο. Εν τέλει, βασική θέση του δήμου και των τοπικών φορέων, όπως μέχρι σήμερα έχουν εκφραστεί, είναι η απόρριψη τέτοιων σχεδίων και οι θέσεις των τοπικών κοινωνιών πρέπει να δεσμεύουν τη διοίκηση.
Μιας και αναφέρατε τις ιχθυοκαλλιέργειες, θα πρέπει να θυμίσουμε -παρ' όλο που οι περισσότερες απ' αυτές βρίσκονται εκτός των ορίων της Ηγουμενίτσας- ότι ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Θεσπρωτίας με εξαγωγική δραστηριότητα εκατομμυρίων ευρώ, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας και η προστασία -ακόμη και της φήμης- του προϊόντος πρέπει να είναι βασική επιδίωξη όλων μας.
* Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα υλοποιήσετε στην περίπτωση που εκλεγείτε;
Το πρόγραμμα που καταθέσαμε στην κρίση των ψηφοφόρων έχει ξεκάθαρους βασικούς στόχους. Πρώτο μας μέλημα είναι η αλληλεγγύη. Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των συμπολιτών που υποφέρουν περισσότερο. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης των υπηρεσιών, ώστε αφενός η φωνή των πολιτών να ακούγεται αφετέρου η βαρύτητα να δοθεί στα ζητήματα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας που πραγματικά έχουμε ανάγκη την περίοδο αυτή.
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου