Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Με τη βούλα του Δασαρχείου Μετσόβου το Αιολικό Πάρκο Ανηλίου!

Προσθήκη λεζάντας



ΦΩΤΟ: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου στο "Γκιουζέλ Τεπέ" ("Όμορφη Ράχη"). Δίπλα του οριοθετείται το Αιολικό Πάρκο ...

Του Φώντα Χήτα

Όσο ξεδιπλώνεται το κουβάρι με το γιγαντιαίο Αιολικό Πάρκο των 10.000 στρεμμάτων, των 48 ανεμογεννητριών και της ισχύος των 144 Μεγαβάτ, στα δασοσκεπή βουνά και τα βοσκοτόπια του Ανηλίου, τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον για το παρασκήνιο που προηγήθηκε, αλλά και τις  σημαντικές εξελίξεις που δεν ήλθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας.
Στο προηγούμενο άρθρο μας με τον τίτλο ο « Ο ... Αίολος στο Δοκίμι», είδαμε την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, που γνωμοδότησε θετικά στις 27 Νοεμβρίου 2013, για τη σχετική μελέτη κατασκευής του έργου, από την εταιρεία «Αιολική Θεσπρωτίας ΕΕ».
Όσα ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του θέματος, δημιουργούν περισσότερες εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Κι αυτό γιατί, ενώ στον προφορικό λόγο οι υπεύθυνοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι το έργο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί, εν τούτοις μια σειρά από γεγονότα που έχουν προηγηθεί  καθιστούν επιβεβλημένη την προσοχή της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις.
Απόψεις και ενστάσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2013 …
Στις 6 Νοεμβρίου 2013, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Κώστας Πέτσιος, ανακοίνωνε και καλούσε τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησης τους «να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου…», όπως αναφέρεται στο με αρ. πρωτοκόλλου 109239/4249 έγγραφο του. Μάλιστα, η ανακοίνωση του δημοσιοποιήθηκε και στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Ελευθερία» στις 8 Νοεμβρίου 2013, όπως ορίζει ο νόμος.
Η προθεσμία για την κατάθεση γραπτών απόψεων, ορίστηκε το διάστημα από τις 8 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2013…
Πρώτη παρατήρηση λοιπόν: Ούτε ο Δήμος Μετσόβου, ούτε το Τοπικό Συμβούλιο Ανηλίου, ανακοίνωσαν ποτέ, ότι υπάρχει τέτοια διαδικασία  ώστε να ενεργοποιηθούν οι φορείς και πολύ περισσότερο, δεν δημοσιοποίησαν την γραπτή κατάθεση των απόψεων τους, αν και πότε αυτή έγινε …
Τη ημέρα που η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφάσιζε θετικά υπέρ της γνωμοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου (27/11/2013), ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Μετσόβου, Ευάγγελος Σιούτας, Δασολόγος με Β’ βαθμό, απαντούσε σχετικά στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με κοινοποίηση στην εταιρεία «Αιολική Θεσπρωτίας ΕΕ» και τον Δήμο Μετσόβου (αρ. πρωτοκόλλου 69034/2759).
Οι ακροβασίες του Δασαρχείου Μετσόβου
Ο κ. Σιούτας, μετά από πολλές ακροβασίες του στο έγγραφο όπως θα δούμε, συμφωνεί με την κατασκευή του έργου. «…Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η εγκατάσταση του εν λόγω Αιολικού Πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι επιτρεπτή επέμβαση…», αναφέρει χαρακτηριστικά!
Αξίζει όμως να δούμε στο σημείο αυτό τι αναφέρει ο ίδιος στο έγγραφο του, για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς σημαίνει η κατασκευή του έργου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Προϊστάμενο του Δασαρχείου Μετσόβου, για τις ανάγκες πρόσβασης στη θέση του αιολικού πάρκου («Ζυγουροτόπια – Μακροβούνι – Φούρκα – Δοκίμι – Κοπάνες – Μία – Τράμπα – Θεοδόσι – Σκαφίδα»), «έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), ενώ μερικά τμήματα υφιστάμενων οδών θα βελτιωθούν. Το συνολικό μήκος της νέας οδοποιίας είναι 20,16 χλμ ενώ το συνολικό μήκος των βελτιώσεων είναι 23,43 χλμ…».
Οι υποδομές που απαιτούνται, σύμφωνα με το έγγραφο του Δασαρχείου Μετσόβου, είναι μεταξύ των άλλων:
 *Δύο οικίσκοι ελέγχου (ένας σε κάθε πολύγωνο), επιφάνειας περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας
* Υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης συνολικού μήκους 30 χλμ.
* Ένας υποσταθμός στη θέση «Μακροβούνι» σε έκταση 10-15 στρεμμάτων
Συνεχίζει το έγγραφο: «… Από την έκταση συνολικού εμβαδού 10.499.939,90 τετραγωνικών μέτρων (δηλαδή πάνω από 10.000 στρέμματα), στην οποία η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ε.Ε προτίθεται να εγκαταστήσει το προαναφερόμενο αιολικό πάρκο ισχύος 144 MW αποτελούμενο από 48 ανεμογεννήτριες, έκταση 6.167.377,6 τετραγωνικών μέτρων ανήκει στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Μετσόβου, (η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμπάκας), εντός της οποίας θα τοποθετηθούν 30 ανεμογεννήτριες σε πλατείες εμβαδού 2.750 τετραγωνικών μέτρων (50χ55μ) …».
Πάμε πιο κάτω: Από την συνολική έκταση που αναφέρθηκε πιο πάνω (10.439.939,90 τ.μ), έκταση εμβαδού 843.869,70 τ.μ είναι χαρακτηρισμένη ως δάσος (πράξη 2224/33300/18-12-2007 Δασαρχείου Μετσόβου) και έκταση εμβαδού 5.323.507,90 τ.μ είναι χαρακτηρισμένη ως δασική (Νόμος 998/79). «Οι εν λόγω εκτάσεις  χωροθετούνται  εντός των διοικητικών ορίων της Τοπικής Κοινότητας Ανηλίου Δήμου Μετσόβου και ιδιοκτησιακά, η έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δάσος ανήκει στην Τ/Κ Ανηλίου του Δήμου Μετσόβου, ενώ η έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δασική ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο…», αναφέρει το έγγραφο.
Ο κ. Σιούτας αναφέρει ότι υπάρχει προμελέτη από τον Νοέμβριο του 2007, για την οδοποιία του αιολικού πάρκου, σύμφωνα με την οποία μελετήθηκαν διανοίξεις 27  δρόμων πρόσβασης των ανεμογεννητριών και δύο (2) βελτίωσης υφιστάμενων δασοδρόμων εντός του αιολικού πάρκου.
Τονίζει όμως ότι «…Να επισημάνουμε ότι επειδή στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν υπάρχει οριστική μελέτη οδοποιίας για τους υπό διάνοιξη δρόμους και σε ότι αφορά την ακριβή πορεία χάραξης τους, τα γεωμετρικά στοιχεία των κλ.π, η Υπηρεσία μας θα αποφανθεί σχετικά κατά το στάδιο της διαδικασίας έγκρισης των τεχνικών μελετών».
Όσον αφορά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από το Αιολικό Πάρκο από τον υποσταθμό στο «Μακροβούνι» στο Σταθμό των Πηγών Αώου, θα απαιτηθεί:
*Η εγκατάσταση 18 δικτυωτών πύργων (πυλώνες) με εμβαδό περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και διάνοιξη δρόμων προσπέλασης στις θέσεις εγκατάστασης των πύργων συνολικού μήκους 1.580 μέτρων και πλάτους 2,5-3μ. περίπου.
Επειδή όμως θα διέρχεται από Δημόσιες και Δημοτικές δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Μετσόβου για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Δίπλα στο Χιονοδρομικό!
Οι εκπλήξεις όμως συνεχίζονται από τον κ. Σιούτα. Σύμφωνα με το έγγραφο του, η υπ’ αριθμό 1 ανεμογεννήτρια του Αιολικού Πάρκου, απέχει 1.000 περίπου μέτρα από το πλησιέστερο Λίφτ, «εντούτοις ο τελευταίος οικίσκος του Λίφτ απέχει μόνο 280μ. από την πλευρά 1-Τ1 οριοθέτησης του Αιολικού Πάρκου και 700μ. από τον ευρύτερο χώρο στον οποίο θα κατασκευαστεί ο Υποσταθμός»!
Αναφέρει επίσης ότι κοντά στην υπ’ αριθμό 15 ανεμογεννήτρια «και σε απόσταση 300μ. από αυτή έχουν αιτηθεί άδεια εγκατάστασης για υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες, δύο (2) κάτοικοι της Τ.Κ Ανηλίου Δήμου Μετσόβου, όμως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».
Κατά τον Προϊστάμενο του Δασαρχείου Μετσόβου, το σύνολο του έργου βρίσκεται εκτός περιοχών αποκλεισμού και ασυμβατότητας, πλην περίπου 170 μέτρων της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που «διέρχεται από οικότοπο προτεραιότητας με κωδικό 9536* (Pino-Chamaecytision) εντός της περιοχής Natura 2000».
Τέλος, ο κ. Σιούτας, αφού δίνει την έγκριση του για το έργο, θέτει και μια σειρά προϋποθέσεων και όρων, όπως:
*Προσκόμιση άδειας εγκατάστασης από την εταιρεία, με σύνταξη ταυτόχρονα πρωτοκόλλου εγκατάστασης και κατάθεση οριστικής τεχνικής μελέτης οδοποιίας
*Καθορισμός ανταλλάγματος χρήσης λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των επιφανειών χρήσης των κύριων και συνοδών έργων
*Οι επεμβάσεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις να γίνουν σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία
*Το υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης (σύνδεση ανεμογεννητριών με Υποσταθμό), συνολικού μήκους 30 χλμ να ακολουθεί το δίκτυο εσωτερικής οδοποιίας του αιολικού πάρκου
*Οι αναγκαίες και απαραίτητες εκσκαφές, με ελάχιστη δυνατή φθορά δασικής βλάστησης
*Μέριμνα προστασίας του περιβάλλοντος από τον φορέα του έργου
*Το υλικό εκσκαφής να φυλάσσεται σε χώρο μη δασικό
*Μέτρα για την αποφυγή διάβρωσης των εδαφών
*Πριν έναρξη του έργου υποβολή για έγκριση στο Δασαρχείο, Ειδικής Δασοτεχνικής Προμελέτης, για αποκατάσταση της δασικής βλάστησης
*Περιορισμός φθοράς δασικής και εν γένει βλάστησης στην αναγκαία έκταση και οι επεμβάσεις στο τοπίο στις απολύτως απαραίτητες
*Απαγόρευση μεταβολής χρήσης της έκτασης
Το έγγραφο του Δασαρχείου Μετσόβου, διαβιβάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013, από την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στο ΥΠΕΚΑ και κοινοποιήθηκε τόσο στην εταιρεία «Αιολική Θεσπρωτίας Ε.Ε» που εδρεύει στο Χαλάνδρι, όσο και τον Δήμο Μετσόβου.
Ψιλά γράμματα
Όλα τα παραπάνω βέβαια, που αναφέρονται στο έγγραφο του Δασαρχείου Μετσόβου,  για τον κ. Σιούτα είναι ψιλά γράμματα ώστε να αναφέρει στον επίλογο πως «δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου επί της εκτάσεως»… Προφανώς, δεν είναι δικιά του δουλειά να διαπιστώσει αν θίγονται – και πόσο – δικαιώματα του Ανηλίου, του Δήμου Μετσόβου γενικότερα, των όμορων χωριών της περιοχής Ασπροποτάμου, της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κ.λ.π …
Εκείνη πάντως που θίγεται είναι η αξιοπιστία όσων επιμένουν να σφυρίζουν κλέφτικα, αποφεύγουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αλλά παρόλα αυτά αρέσκονται σε πολιτικές μακρινών δεκαετιών («κατόπιν ενεργειών μου») και του κινηματογραφικού πολιτικού «Καλοχαιρέτα» …

Κρυφτούλι μες τις ημερομηνίες, κρυφτούλι με τις ευθύνες της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, κρυφτούλι με την ουσιαστική αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος που αφορά το σήμερα και το αύριο του τόπου στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου