Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Χαστούκι στην κυβέρνηση από τον Economist: Οι αποκρατικοποιήσεις είναι διαολεμένα ελληνικές



Για την αργή πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα γράφει το περιοδικό Economist, το οποίο τονίζει πως αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στο ελληνικό χρέος, είναι μια κίνηση, ωστόσο μένει πίσω λόγω γραφειοκρατίας.

«Η Ελλάδα είναι μια κακή διαφήμιση για την κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κρατικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται πολύ άσχημα και κυρίως έχουν πολιτική ανάμειξη. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο άρχισε με το ζόρι όταν η οικονομία εξερράγη, είναι αρκετά πίσω από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσει τον στόχο για το 2013 αν και τον μετέθεσε δύο φορές προς τα πίσω, για 1,3 δισ. ευρώ», γράφει ο Economist.
Στη συνέχεια, το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει πως «το πρόγραμμα είναι υπό αναθεώρηση, αλλά οι θεσμοί και η πολιτεία στην Ελλάδα είναι τόσο δυσλειτουργικοί, ώστε ''τίποτα λιγότερο από μια μεταμόσχευση μυελού των οστών'' θα λειτουργήσει, αναφέρει σύμβουλος των διεθνών δανειστών. Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα -να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε εταιρία συμμετοχών στο εξωτερικό, λένε στο Λουξεμβούργο, όπου θα πρέπει να διαχωρισθούν από τις πολιτικές παρεμβολές -έχει ήδη καταρριφθεί. Οι Φινλανδοί έφεραν την πρόταση αυτή, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία. Αλλά αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι σύμβουλοι πιέζουν για εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια αποφεύγοντας τις πωλήσεις -φωτιά. Μερικοί πιστεύουν ότι μεγάλα ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές με τη δέσμευση των αναμενόμενων μελλοντικών πωλήσεων των εισιτηρίων κρατικών περιουσιακών ροών -σε μετρητά, ή ενοίκια, ως ασφάλεια έναντι νέων ομολόγων. Με την λήξη της συναλλαγής, το περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε είτε να πωληθεί στην αγορά για την αποπληρωμή του δανείου, ή να παραδίδεται στον δανειστή. Μερικά από τα αντληθέντα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί το χρέος, άλλα για την ανάπτυξη του περιουσιακού στοιχείου, με την ελπίδα της αύξησης της τιμής. Ενα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα βγει η Ελλάδα πίσω στις κεφαλαιαγορές, από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010», τονίζει ο Economist.
Το δημοσίευμα κλείνει, λέγοντας πως «η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για την ιδιοκτησία. Οι κρατικές κατοικίες σήμερα εκτιμάται ότι είναι αξίας 3.300.000.000 ευρώ. Με την επένδυση ύψους 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ή 7 δισ. ευρώ, αυτά θα μπορούσαν να φέρουν σχεδόν 20 δισ. σε πάνω από δέκα χρόνια. Αλλά πολλές περιουσίες δεν έχουν σαφή τίτλο, και δεν υπάρχει σωστό κτηματολόγιο. Ακόμη και με την πολιτική βούληση (λείπει μέχρι στιγμής), η δημιουργία των απαραίτητων νομικών δομών θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια».

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου