Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Σε ποιους δήμους ανοίγουν και τι προσφέρουν



Προληπτικό έλεγχο για επτά βασικές ασθένειες θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες 14 δήμων της χώρας στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοτικών Κέντρων Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας, τον νέο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που προωθείται από Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Πόλεων Προαγωγής Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου, δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας ξεκινά πιλοτικά σε 14 δήμους, κυρίως της Αττικής και έναν της Θεσσαλονίκης , αλλά φιλοδοξεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια προκειμένου να δημιουργήσει ένα διαδημοτικό δίκτυο πρόληψης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα γίνεται, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, και θα αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Αρχικά θα γίνει καταγραφή του πληθυσμού- στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από το Δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής.  Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Που θα δημιουργηθούν τα πρώτα ΚΕΠ υγείας

Σε πρώτη φάση τα ΚΕΠ Υγείας, που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, θα υπάρχουν στους δήμους Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Αλίμου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας- Χορτιάτη.

Για ποιες ασθένειες θα ελέγχονται οι δημότες

-Για τον καρκίνο του εντέρου θα ελέγχονται πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, θα γίνεται επανέλεγχος σε 5 χρόνια, ενώ το θετικό αποτέλεσμα θα οδηγεί σε έκδοση παραπεμπτικού για κολονοσκόπηση.

-Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών.

-Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το γνωστό τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ανά 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65 χρόνων.

-Για  τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50-70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.

-Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων >6mm, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια (κανόνα ABCD).

-Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μία φορά στην 5ετία, σε πολίτες 40 - 70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση 2) χοληστερίνη 3) φύλλο 4) κάπνισμα και 5) ηλικία.
Πηγή:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου