Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Φόβος, μετασεισμοί και κρύο «γονατίζουν» την Κεφαλονιά -Σε αυτοκίνητα, ΚΤΕΛ και σκηνές κοιμήθηκαν οι κάτοικοι



Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς χθες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, είτε επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα, είτε επειδή ο φόβος για έναν ακόμα σεισμό δεν τους επέτρεψε να μείνουν στο εσωτερικό των κτισμάτων.
Μάλιστα, σε πολλά σημεία του νησιού στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές, αυτοκίνητα, ακόμα και λεωφορεία προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να μπορέσει να περάσει τη νύχτα.
Συγκεκριμένα, σκηνές στήθηκαν στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, ενώ διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ληξούρι.
Ωστόσο οι δυσκολίες δεν σταματούσαν εκεί, αφού εκτός ότι οι κάτοικοι έπρεπε να μείνουν μακρυά από το σπίτι τους, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (τσουχτερό κρύο και βροχή). 
Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον νέο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Σεισμόπληκτη περιοχή- Από την αρχή οι έλεγχοι

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται και επίσημα όλη η Κεφαλονιά, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών. Την απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί.

Στο μεταξύ, οι έλεγχοι στα κτίρια πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτο Σιμόπουλο, έως το βράδυ της Κυριακής είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής. Αλλά έπειτα από τον δεύτερο ισχυρό σεισμό θα ξαναγίνουν οι έλεγχοι, ακόμη και στα κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί «πράσινα», ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αυτοψία πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών.

Ο κ. Σιμόπουλος εξήγησε ακόμη πως το υπουργείο είναι έτοιμο να στείλει λυόμενα και κοντέινερ στο νησί, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που απαιτεί απόφαση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες στον τουρισμό.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο «Δευκαλίων»
Αλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για την Κεφαλονιά, μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης.
Στο ίδιο αεροσκάφος θα επιβαίνουν άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού, κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».
Απόψε αναχωρεί για την Κεφαλονιά και το δεύτερο αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.
Εν τω μεταξύ, έφθασε στο Ληξούρι και αναλαμβάνει καθήκοντα, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί, με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.
Ο κ. Αβραμόπουλος έχει συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει τόσο για την εξέλιξη της κατάστασης όσο και για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.
Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.
Σήμερα θα βρεθούν στην Κεφαλονιά για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου