Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Στο ΕΣΠΑ με 2,2 εκ. Ευρώ το Σκευοφυλάκιο στο Νησί

Μία μεγάλη, επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια των τοπικών φορέων, απέδωσε τελικά καρπούς. Η Δημοτική Αρχή πρωτοστάτησε προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη του Σκευοφυλακίου στο ΕΣΠΑ και με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το έργο, με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται το πλέγμα παρεμβάσεων στο Νησί και στο Βυζαντινό «θησαυροφυλάκιο» της περιοχής και δημιουργούνται οι προυποθέσεις για περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση μιας σπάνιας και μοναδικής κληρονομιάς.
«Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια ώστε να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση αλλά και βοήθεια από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία από την αρχή αγκάλιασε το αίτημά μας. Η συνεργασία μας με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν συνεχής και άριστη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι όταν υπάρχει συνεργασία τέτοιου επιπέδου, συνεννόηση και δράση, μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Η Πράξη "Σκευοφυλάκιο Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων" που εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας "03 - Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος" του Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια.
Τα υποέργα θα εκτελεστούν από την 8η Εφορεία, τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ φορέας λειτουργίας θα είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως ορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που υπέγραψαν οι ίδιοι φορείς.
Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή σε μουσειακό χώρο – «σκευοφυλάκιο» των δύο συνεχόμενων κτιρίων του Ναζίρ και του Δεσποτικού, στο συγκρότημα της Ι.Μ. Ελεούσας του νησιού της λίμνης των Ιωαννίνων.
Το μουσείο θα στεγάσει έργα της εκκλησιαστικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, που γνώρισε άνθηση στην Ήπειρο ιδιαίτερα κατά τους υστεροβυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους αλλά και έργα που εισήχθησαν από άλλα καλλιτεχνικά κέντρα.
Τα εκκλησιαστικά αυτά κειμήλια (φορητές εικόνες, έργα αργυροχοΐας, ξυλογλυπτικής και χυμευτικής, χειρόγραφα, παλαίτυπα, λειτουργικά σκεύη, άμφια, ιερατικά εξαρτήματα) προέρχονται από τη Συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και από ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει παραδοθεί στο κοινό ένας ολοκληρωμένος μουσειακός χώρος -προσβάσιμος για ΑΜΕΑ- για την εκκλησιαστική τέχνη και κατ’ επέκταση για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ήπειρο κατά τους βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους.

Επιπλέον, θα εκτεθούν σε ασφαλές περιβάλλον πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης που σήμερα είναι σε αφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου