Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Την έρευνα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου

Με αφορμή  ερωτήματα που προέκυψαν από  την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τη νέα Προγραμματική περίοδο, επισημαίνονται τα εξής:
 Ο  Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όντως τοποθετήθηκε και  έθεσε ζήτημα για τη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα.

Η απάντηση δόθηκε στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα σύμφωνη στο ότι απαιτούνται και κονδύλια για τη "βασική έρευνα".
Όμως αυτή, πρέπει να αντλήσει κονδύλια από το ανταγωνιστικό πρόγραμμα ” HORIZON 2020” και όχι από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Ο Πρύτανης κ. Τρ. Αλμπάνης, μετέχει άλλωστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και γνωρίζει ότι η πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί είναι να συγχρηματοδοτηθεί η εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο να μικρύνει το "χάσμα" μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και παραγωγικών κλάδων - φορέων της Περιφέρειας μας.
Στην πράξη δηλαδή, επιδιώκεται η έρευνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ηπείρου, προκειμένου αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς. Στον τομέα αυτό υπάρχει ένα "κενό" στα μέχρι τώρα προγράμματα της έρευνας, όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Χαν, ενώ οι κατευθύνσεις στις οποίες επιθυμεί να κινηθεί η Περιφέρεια,  εντάσσονται στο βασικό πλαίσιο που θέτει η νέα προγραμματική περίοδος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου