Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

«Επίσκεψη Ευρωπαίων Εταίρων στα Ιωάννινα για ένα Ταξίδι στον κόσμο του εθελοντισμού της Ηπείρου»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή του study trip που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα στις 4 και 5 Ιουνίου 2014. Κατά τη διάρκεια της διήμερης «επίσκεψης μελέτης» των Ευρωπαίων εταίρων μας από την Αγγλία, Δανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία στην Ήπειρο, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή πρακτικών εθελοντισμού και παρουσίαση των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Το study trip θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου VERSO (Volunteers for European Employment) το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος Interreg IVC και με επίκεντρο τον εθελοντισμό έχει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Η δημιουργία ενός καταλόγου «ευρωπαϊκής καλής πρακτικής» θα δώσει το έναυσμα στις δημόσιες αρχές να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν τις πρακτικές που χρειάζονται και ταιριάζουν στο δικό τους προφίλ.
Απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής μας το πρόγραμμα VERSO αντιλαμβάνεται και αναδεικνύει τη δύναμη του εθελοντισμού, στη διατήρηση δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη νέων, για ανέργους και άτομα που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες που θα οδηγήσει τελικά στο αγαθό της εργασίας. Αρωγοί και εγγυητές αυτού του έργου είναι τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Aarhus (επικεφαλής εταίρος) με έδρα την Κοπεγχάγη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Business School της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο Autonoma της Βαρκελώνης, καθώς και οχτώ Περιφερειακές Αρχές από την Αγγλία, Δανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία.
Το study trip θα φιλοξενήσει τους ξένους εταίρους όπου την πρώτη ημέρα θα περιηγηθούν σε εγκαταστάσεις εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής μας όπως το ΚΕΘΕΑ, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, όπου θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες των εθελοντικών οργανώσεων XEN, Lions και Κιβωτός του Κόσμου με την ενεργό συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του τομέα του εθελοντισμού. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ο εθελοντισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη αλλά και επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας μας ώστε οι στόχοι της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της δημιουργίας να είναι επιτεύξιμοι. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση όλων μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου