Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

                        ΘΕΣΕΙΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ                            ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ                                
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.                                 ΚΑΨΑΛΗΣ
              ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Ιωάννινα, Ιούνιος 2014
1
Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες που ακολουθούν προσδιορίζονται, ασφαλώς, από την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η οποία έχει έντονο αντίκτυπο και στην πανεπιστημιακή ζωή. Επίσης, βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και τον τρόπο που αυτές επιχειρούνται.
• Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του ζητήματος με το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό πολλών Τομέων και Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, το οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά αφού, κατά τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν γίνει νέες προκηρύξεις θέσεων, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών.
• Είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί στο διδακτικό και ερευνητικό έργο των Καθηγητών και Λεκτόρων του Ιδρύματος, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, διεκδικώντας θέματα οικονομικής αποκατάστασης, στηρίζοντας τους νέους επιστήμονες, μεριμνώντας ώστε οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ, παράλληλα, ενισχύουμε και προβάλλουμε τις πρωτοβουλίες και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.
• Φροντίζουμε για κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), με σαφή προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους, συνεχή επιμόρφωση και απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής μέσα από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και τη διεθνή παρουσία του Ιδρύματος.
• Αγωνιζόμαστε να βρεθεί λύση και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους στο Ίδρυμα όσοι εργαζόμενοι από το Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκαν στη δίνη της διπλής διαθεσιμότητας, θέτοντας, παράλληλα, ως στόχους την ενίσχυση του προσωπικού, τον διοικητικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση με ισονομία, δικαιοσύνη και σεβασμό όλων των υπαλλήλων του Ιδρύματος.

 2
• Όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να διαθέτουν ελκυστικά και υψηλού επιστημονικού επιπέδου Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών. Είναι σημαντικό να προβούμε στην οργάνωση και λειτουργία ξενόγλωσσων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών, διεθνοποιώντας το επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο του Ιδρύματος, προσελκύοντας νέο επιστημονικό δυναμικό και ξένους φοιτητές. Μέρος των εσόδων της Επιτροπής Ερευνών θα διατίθεται για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.
• Καθώς η Έρευνα στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, είναι ανάγκη να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε ερευνητικές ευκαιρίες και δυνατότητες, προβάλλοντας συστηματικά το παραγόμενο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απαιτούνται βελτίωση της ποιότητας της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, ενίσχυση των διατμηματικών και διαπανεπιστημιακών εθνικών και διεθνών συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια και Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Η υποστήριξη της έρευνας και η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών καινοτομίας κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να ενισχυθούν, εκτός των άλλων, η τοπική οικονομία και η νεανική επιχειρηματικότητα. Τα ερευνητικά Εργαστήρια πρέπει να ενισχυθούν και να ευνοηθούν οι πιθανές συνέργειες, ώστε να διευρυνθούν, περαιτέρω, οι προοπτικές ορθολογικής και αποδοτικής λειτουργίας τους. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει να συμμετάσχει ενεργά στις διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και να ενισχύσει τη συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
• Αναδεικνύουμε τον σημαντικό ρόλο των Σχολών και της Κοσμητείας, συμβάλλοντας στην ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στα Τμήματα και τη διαρκή αναβάθμιση των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών. Επιμένουμε στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής. Επιμένουμε στη διασφάλιση και τη διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Οι μονοτμηματικές Σχολές πρέπει να 
3
πλαισιωθούν με νέα συναφή Τμήματα, ισχυροποιώντας τη συγκρότηση και την υπόστασή τους.
• Μετά τις θετικές Εξωτερικές Αξιολογήσεις των Τμημάτων του Ιδρύματος, ολοκληρώνουμε τη Σύνταξη του Οργανισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προβαίνουμε στη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος.
• Μεριμνούμε για την Πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματος, επικαιροποιώντας και αναβαθμίζοντας, όπου χρειάζεται, τα Προγράμματα Σπουδών, με πρωταρχικό, ωστόσο, λόγο και ρόλο στα ίδια τα Τμήματα και τις Σχολές που αυτά ανήκουν.
• Η Δημόσια χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι δραστικά περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Ιδρύματος είναι αυξημένες. Ωστόσο απαιτείται να υποβάλλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις χρηματοδότησης, οι οποίες θα εστιάζουν στις ιδιαιτερότητες που προσδιορίζουν το Ίδρυμα. Παράλληλα, η υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, μπορεί να ενισχύσει τους πόρους του Ιδρύματος. Η προσπάθεια είναι δυνατόν να ξεκινήσει από την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια και να επεκταθεί στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο. Απαιτείται η αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου, των κληροδοτημάτων και δωρεών για υποτροφίες φοιτητών και νέων ερευνητών, καθώς και το άνοιγμα προς την κοινωνία και τον Ηπειρωτικό ευεργετισμό. Η διαφάνεια ως προς τη διαχείριση και η εξοικονόμηση πόρων αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες.
• Η ανάγκη για σίτιση και στέγαση των Φοιτητών/-ητριών είναι επιτακτική και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε κανείς φοιτητής να μη διακόψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Επιβάλλεται να γίνει η ένταξη της κατασκευής νέας φοιτητικής Εστίας στο ΕΣΠΑ. Λαμβάνουμε ειδική μέριμνα και φροντίδα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
• Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί τον πνευματικό φάρο του Ιδρύματος. Ωστόσο, οι μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου οδήγησαν στη διακοπή αρκετών συνδρομών
4
επιστημονικών περιοδικών και τη μείωση παραγγελιών νέων βιβλίων. Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί άμεσα και επιτακτικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να αναζητηθούν πιθανές χορηγίες για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.
• Απαιτούνται η υποστήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που αποτελεί κατάκτηση του Πανεπιστημίου μας και συμβάλλει στην εξωστρέφεια, ενισχύοντας την προβολή του Ιδρύματος στο εξωτερικό και συντελώντας στη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κουλτούρας.
• Είναι ανάγκη να διευρύνουμε τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι χρήσιμες και ουσιαστικές για την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών και των αποφοίτων μας.
• Το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής», καθώς και το Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, με τη φιλοξενία συνεδρίων, σεμιναρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου αλλά και φορέων και σχολείων της πόλης, συμβάλλουν στην ενίσχυση του κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας, που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες, αποδεικνύοντας πως το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος δημιουργίας πολιτισμού και ως τέτοιος οφείλει να αποτελεί ευρύτερο παράδειγμα στην κοινωνία.
• Θεωρούμε ότι, κατά την τελευταία τετραετία, δεν βρέθηκε μόνο το Πανεπιστήμιο στην πόλη, αλλά και η πόλη στο Πανεπιστήμιο. Αυτό επιτεύχθηκε με τη συνδιοργάνωση πολλών εκδηλώσεων και την εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας ήταν η διοργάνωση του τριήμερου Συνεδρίου με θέμα «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Γιάννενα», που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

5
Η συνεργασία του Πανεπιστημίου δεν περιορίζεται μόνο με την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Δήμους της Ηπείρου, με την υπογραφή επιμέρους πρωτοκόλλων συνεργασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου. Η πόλη και η Ήπειρος νιώθουν υπερήφανοι για το Πανεπιστήμιό μας. Εμείς οφείλουμε να συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, να γνωρίζουμε τα προβλήματά τους και να διαμορφώνουμε επιστημονικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ακολουθώντας τις αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, θα ενισχύσουμε διαδικασίες δημοκρατικής έκφρασης και συμμετοχής όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον δημιουργικής συνεργασίας και προοπτικής. Με συνέπεια, διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις αποφάσεις, με συναδελφική αλληλεγγύη και αξιοποίηση όλων των συναδέλφων, με λογοδοσία και υπευθυνότητα, αντικρίζουμε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία. Διαμορφώνοντας ποιοτικά Προγράμματα Σπουδών με διεθνή απήχηση, αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού μας, βελτιώνοντας τις ερευνητικές υποδομές και προσελκύοντας ικανούς ερευνητές, προβάλλοντας οργανωμένα και μεθοδικά το παραγόμενο επιστημονικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πορευτούμε στο μέλλον με ελπίδα και προοπτική.
Με σεβασμό στους ανθρώπους και το υπέροχο περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης, με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες και αρχές μας, αναζητούμε συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επιτυχίας.
Συνεργάτες και συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια ως Αναπληρωτές Πρύτανη θα είναι ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, ο Θωμάς Μπάκας, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και ο Ανδρέας Φωτόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής. Γεώργιος Δ. Καψάλης Καθηγητής Υποψήφιος Πρύτανης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου