Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Επανεξέταση της φορολόγησης των αγροτικών ακινήτων ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανεξέταση του ζητήματος της φορολόγησης των αγροτικών ακινήτων.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Έχοντας άμεση γνώση της πραγματικότητας, θεωρούμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν της φορολόγησης όλες οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, η φορολόγησή τους να γίνει στα ίδια επίπεδα με τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα με το Φ.Α.Π.. Σε διαφορετική περίπτωση και αν ισχύσουν οι συντελεστές που έχουν προταθεί, οι  μονάδες που απαιτούν για τη λειτουργία τους μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις, όπως ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θα οδηγηθούν μαθηματικά σε κλείσιμο, με ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας. Πρέπει δε να γνωρίζετε ότι πολλές από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, είναι πρόχειρες, μη ηλεκτροδοτούμενες και σε απόμακρες περιοχές.
Σοβαρότατα προβλήματα θα προκύψουν και από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, πολλά εκ των οποίων είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και οι κάτοχοί τους αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις ελάχιστες δαπάνες που απαιτεί ο καθαρισμός τους. Ταυτόχρονα, η επιβολή φόρου θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη εν τη γενέσει της,  κάθε σκέψη για αξιοποίησή τους από νέους -και όχι μόνο- που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα στην Ήπειρο, που συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες νέες χώρες, (όπως και περιοχές που εντάσσονται σε αυτές), έχει και την εξής, πολύ σοβαρή παράμετρο. Μεγάλο μέρος των εκτάσεων (αγροτεμαχίων, ιδιωτικών λιβαδιών κλπ) που δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους,  (οι οποίοι τις κατέχουν με διαδοχή από την εποχή της Τουρκοκρατίας), αμφισβητούνται από τα κατά τόπους Δασαρχεία, τα οποία με βάσει διατάξεις του Ν. 998/1979 τις θεωρούν δασικές και κατά τεκμήριο ανήκουν στο Δημόσιο (χορτολίβαδα, χερσολίβαδα, κοπτολίβαδα κλπ).   Έτσι θα έχουμε το παράδοξο, από τη μια μεριά οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν τέλος ακινήτων και από την άλλη, οι ίδιες εκτάσεις να θεωρούνται κατά τεκμήριο δημόσιες δασικές και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται στα Δικαστήρια, διενέξεις, που διαρκούν χρόνια.
Ήδη εξαιτίας αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι έχουν χαρακτηριστεί δασικές, με αποτέλεσμα να στερούνται των επιδοτήσεων. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Ήπειρο και σας ζητούμε να το λάβετε σοβαρά υπόψη κατά την αναμόρφωση του νομοσχεδίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσει πολλαπλές αδικίες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες».

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου