Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την προβληματική λειτουργία του Εργαστηριακού τομέα στο Νοσοκομείο Άρτας κατά τη διάρκεια της καθημερινής εφημέρευσής του

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.
Τελευταία (και ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη) αποτελεί η μη κάλυψη με γιατρούς στην καθημερινή εφημερία για πολλές ημέρες ανά μήνα του συνόλου του εργαστηριακού τομέα του Νοσοκομείου. Επισημαίνεται ότι το Γενικό νοσοκομείο Άρτας  βρίσκεται σε καθημερινή εφημερία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και παρέχει υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης καλύπτοντας μια ευρύτερη περιοχή, η οποία εκτείνεται και πέραν των ορίων του Ν. Άρτας.  
Πιο συγκεκριμένα τόσο κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο 2013), όσο και κατά τον μήνα που διατρέχουμε (Νοέμβριος 2013), το πρόγραμμα εφημεριών που κατατίθεται και εκτελείται δεν περιλαμβάνει εφημερίες για ολόκληρο το μήνα σε κρίσιμα τμήματα του εργαστηριακού τομέα.
Στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, στο οποίο υπηρετούν τρείς (3) ιατροί του ΕΣΥ, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός με παράταση της θητείας του περιλαμβάνει: Αξονικό Τομογράφο, Ψηφιακή Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, Υπέρηχο και Ακτινογραφίες, δεν καλύπτονται οι εφημερίες για διάστημα εννέα (9) ημερών.  Δηλαδή δεν εφημερεύει κανένας ιατρός με κανενός είδους εφημερία. Ενώ, ακόμη και τις ημέρες που υπάρχει εφημερία, αυτή γίνεται -τις περισσότερες φορές- με «μονή» εφημερία, μεικτή ή ετοιμότητας.
Στο Βιοπαθολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό τμήμα (Μικροβιολογικό), στο οποίο υπηρετούν τρεις ιατροί του ΕΣΥ, οι εφημερίες επίσης καλύπτονται στην πλειοψηφία τους με «μονή» εφημερία, μεικτή ή ετοιμότητας.
Στην Αιμοδοσία, στην οποία υπηρετούν δύο ιατροί, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός και η θητεία του λήγει τον Φεβρουάριο του 2014, οι εφημερίες είναι «μονές» και είναι στην πλειοψηφία τους μεικτές ή ετοιμότητας.
Επειδή, ο εργαστηριακός τομέας είναι η βάση της λειτουργίας ενός Νοσοκομείου, καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο τόσο της νοσηλείας όσο και της σωστής, έγκυρης διάγνωσης και έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
Επειδή, χωρίς εργαστηριακό τομέα σε λειτουργία και εφημερία τίθεται σε κίνδυνο τόσο η περίθαλψη, όσο και η ορθή διάγνωση και το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε Ξενοδοχείο Ύπνου αρρώστων.
Επειδή, χωρίς ασφαλή εφημέρευση του τμήματος της Αιμοδοσίας τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των χειρουργείων (σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία) και κατ’ επέκταση του συνόλου του Νοσοκομείου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την ασφαλή λειτουργία του Γ. Ν. Άρτας;
2.Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η στελέχωση των τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του;
3.Προτίθεται να προβεί σε αναμόρφωση προϋπολογισμού, ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση ενεργών εφημεριών και όχι μεικτών ή ετοιμότητας στην πλειοψηφία τους;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Όλγα Γεροβασίλη - ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου